Det var spänning från start till slutsignal när motorklubben i Kalix anordnade folkrace. Redan i andra heatet inträffade det som fick de minsta barnen att sätta händerna för ögonen, tonåringarna att utbrista "häftigt" och en och annan att konstatera "nja", till den första ingivelsen att själv ta licens för folkrace. Tommy Forslunds bil voltade ut från banan.
- Jag är aningen öm förstås, säger föraren som kört folkrace i 18 år.
Stor dramatik
Tommy Forslund står vid sidan om rallybanan i Vånafjärden strax utanför Kalix och ser på när hans bil blir utforslad med traktor. Vindrutan är trasig och betydligt fler bucklor än det var sedan tidigare syns på plåten. Strax efter start blev trängseln in i första kurvan för stor och Forslunds bil fick en rejäl knuff och snurrade 1,5 varv innan den landade på sidan. Lättnaden var stor när Forslund steg ur.
- Jag har gått runt tre gånger under alla år jag har kört. Man hinner inte tänka, det går så fort.
Han säger att risken att skada sig i folkrace är betydligt mindre än i rally, eftersom farten är lägre, maximalt 80 kilometer per timme.
- Det såg läskigt ut. Jag skulle aldrig köra själv. Det är första gånger jag är och tittar på, säger Frida Berlin.
Taktik och träning
Tittat på har däremot Susanne Strömbäck gjort många gånger.
- Min familj kör. Jag har varit och tittat så många gånger att jag börjar bli lite less.
20-åriga Sandra Björn från Kalix fräste runt banan i sin vita Saab. Hon imponerade stort genom sin modiga och taktiska körstil.
- Jag började köra när jag var 15 år och har också licens för rally. Jag älskar att köra bil.
Bröderna Eliott och Hampus Lundgren gillar farten, ljudet och stämningen och pappa Christer Lundgren hade inget annat val än att besöka motorarrangemanget. Han var dock inte nödbedd.
- Ja, vad roligt det skulle vara att köra, men man skulle ju komma sist och det skulle ju vara svårt att ta, säger Lundgren med ett skratt.