Polarica omsätter flera hundra miljoner per år och tillhör jättarna i den svenska bärindustrin.
- Det är beklagligt med svarthandlarna. Det ger näringen dåligt rykte, säger Tommy Innala.
Polarica är medlem i Skogsbärbranschens intresseförening, SBIF.
- SBIF har diskuterat den omfattande svarthandeln, men har inte resurser att kontrollera den, säger Tommy Innala.
Släktskapsvisum
För närvarande finns minst 3 000 thailändska bärplockare i våra två nordligaste län, en del är anställda av thailändska bemanningsföretag.
- Men många plockare kommer också hit med släktskapsvisum, säger Tommy Innala.
Till vem säljer de bären?
- Till olika uppköpare, vi får också in en hel del såna bär. En stor del av de bären har plockats av thailändare. Jag har en känsla av att ungefär hälften är från bemanningsföretag.
Även systemet med bemanningsföretag innebär dock mellanhänder, som alla ska ha sin tribut av bärplockarnas surt förvärvade slantar.
Thailändska banker
Enligt uppgift till NSD hamnar en del i fickorna på korrupta, thailändska tjänstemän. Det finns även exempel på att bärpengar överförts till svenska mellanhänder, via konton i thailändska banker.
Plockarna i Svartbyns skola är anställda av ett thailändskt bemanningsföretag. De har relativt bra boendeförhållanden och säljer bären till bland annat Polarica.
De 13 thailändarna i Räktjärvlägret har släktskapsvisum och bären köps upp av företaget Kristo från finska Tornedalen.
- Det är ett starkt och seriöst bolag. Men jag känner inte till om dom haft kontroller som vi, säger Tommy Innala.
Branschen tar ansvar
Enligt Innala har Polarica försökt få till stånd bättre villkor för bärplockarna. För några år sedan valde bolaget bort mellanhänder som bedömdes vara oseriösa.
- Vi var ute och tittade en hel del. Nu har det blivit mer ordning och reda, det ser bättre ut.
Vilket ansvar tar Polarica för plockarna i år?
- Branschen tar ansvar, vi ser till att våra underleverantörer är seriösa. Det viktiga är att vi får hem thailändarna med ett leende på läpparna, ser till att dom återkommer nästa år. Viktigast är att se till att det blir lönsamt även för bärplockarna, tillägger Innala.
Skäligt boende
I fjol höstas besökte NSD två bärplockarläger i Bodentrakten där plockarna bland annat hade dåligt boende, enligt svensk måttstock.
I ett av dessa läger bodde ett hundratal thailändare med släktskapsvisum. Hit kom en lastbil två dagar i veckan för att hämta bär till Polarica.
Det konkreta fallet känner Tommy Innala inte till men han betonar att alla plockare har rätt till skäligt boende med mera.
En annan kultur
I Svartbyn berättade plockarna för NSD att de jobbar 14 timmar om dygnet, utan en enda ledig dag under sin tid i Norrbotten.
Är det rimligt med 100-timmarsvecka?
- Deras kultur är en annan än vår. Dom har kommit hit för att arbeta och verkar njuta av det. Och det handlar om en mycket begränsad tid, cirka två månader, säger Tommy Innala.