Det blev ett historiskt kommunalrådsval som genomfördes i Övertorneå under gårdagen. Trots intensiva spekulationer under de senaste veckorna kom kommunfullmäktiges omröstning för många som en stor överraskning.
Valet stod mellan centerpartiets Linda Ylivainio och socialdemokraternas Inga Savilathi Häggbo, då övertorneåalternativet valde att inte framföra sin kandidat Sven Kostenius till kommunfullmäktige. Omröstningen slutade med att Linda Ylivainio fick 20 röster mot Savilathi Häggbos 15.
– Jag är överrumplad och överväldigad, jag kan knappt förstå att det är sant. Jag hörde hur de läste upp mitt namn vid rösträkningen och hela tiden tänkte jag att det är inte sant, det här är overkligt. Jag känner mig oerhört hedrad, säger Ylivainio.

Första kvinna

Linda Ylivainio blev därmed Tornedalens första kvinnliga kommunalråd och också Tornedalens yngsta med sina 33 år.
– Nu är det upp till bevis. Arbetet har bara börjat. Det viktigaste just nu är att skapa ett bra näringslivsklimat i Övertorneå och lösa belysningen med Ekfors.
Ylivainio arbetar i dag som politisk sakkunnig till vice statsminister Maud Olofsson och har också sagt sig villig till att arbeta som EU-parlamentariker. Men nu kullkastas dessa planer.
– Jag kommer inte att lämna kommunalrådsposten för EU-parlamentet. Nu måste jag avsluta mitt arbete med Maud Olofsson. Vi får se om jag kan ta tjänstledigt eller om jag säger upp mig.

Artikelbild

Nu börjar jobbet

Hon säger att det är nu som det gäller att kavla upp ärmarna.
– Vi ska ena de goda krafterna
i Övertorneå. Nu har vi en majoritet att forma. Det känns helt otroligt roligt.
Nog var det många som var glada och Linda Ylivainio fick ta emot många kramar efter mötets avslutande.
– Linda är en person med våldsamt driv, säger Ulf Zakariasson (ns).
Arne Honkamaa kommenterade utfallet så här:
– Det känns bra, det finns bra centerpartister. Resultatet visar att partipiskan är en myt.
I Övertorneå är mandaten fördelade med 17 socialdemokrater, två från övertorneåalternativet och 16 för resterande partier.

Negativt resultat

– Det är ett överraskande negativt resultat. Vi inom partiet måste kunna hålla ihop och det har vi inte gjort. Det är tydligt att allt kan hända i krig, kärlek och politik, säger Roland Kempainen (s).
Inga Savilathi Häggbo är naturligtvis besviken.
– Självklart är jag besviken, men jag kommer att stötta Linda Ylivainio. Jag tycker ändå att jag fick många röster.
Huruvida hon tar upp kampen i nästa val får vara osagt.
–  Ingen kan garantera en morgondag.

Artikelbild