Luleå Fallet Carolin har dominerat nyheterna den senaste veckan. Det är ett av de mest uppmärksammade brotten i Norrbottens historia.
En ung kvinna försvinner spårlöst. Är borta i över en månad. En man erkänner att han dödat henne. Hon hittas död. Det är en händelse som verkligen har berört många människor. Som påverkar vår syn på samhället vi lever i. Det märker man vem man än talar med i dessa dagar. Varför? Hur kunde det hända? Hade det kunnat hända mig? En kvinna från Övertorneå, som kör mycket bil, ringde och berättade att hon aldrig mer kommer att stanna vid en enslig rastplats.

När sådant här händer vill vi veta så mycket som möjligt för att förstå varför det hände och om det har någon bäring för våra liv. Det brukar kallas att händelsen har ett stort allmänintresse.

Avgörande för vår förståelse för det som hänt är vem som gjort det. Det är därför av stort allmänintresse att få veta vem gärningsmannen är. Det var därför vi valde att publicera namn och bild på gärningsmannen när han erkände att han dödat Carolin.
Allmänintresset vägde tyngre än hänsyn till gärningsmannens anhöriga. Man kan alltid diskutera den avvägningen. Den är svår. Redan drabbade människor drabbas ännu hårdare. Att många i Gällivare och på andra håll redan tagit reda på vem han var, var inte avgörande för vårt beslut. Men det påverkar naturligtvis bedömningen av hur stor publicitetskadan blir när vi publicerar.

Att NSD är den enda tidning som hittills publicerat namn och bild är logiskt. Vi är den största tidningen i Malmfälten och Norrbotten. Vi är den viktigaste informationskällan. För våra läsare är detta av stort allmänintresse.
Om det hänt i Skåne eller Västerbotten skulle vi inte ha publicerat namn och bild.

Vår namnpublicering har väckt stor uppmärksamhet. Jag har fått många reaktioner, både positiva och kritiska. På vår hemsida nsd.se finns det över 250 kommentarer på den krönika jag skrev i onsdagens NSD. Där kan ni själva läsa olika åsikter om detta.
På hemsidan har vi också en omröstning om det var rätt eller fel av oss att publicera. Av över 7 000 personer som svarat, tycker 75 procent att det var rätt.

Har du synpunkter på den här krönikan är du välkommen att kommentera den på nsd.se.

En sak som kritiseras i en del kommentarer är journalisternas agerande vid bevakningen av Carolinutredningen. Journalister far fram i bilar och helikoptrar, belägrar anhörigas hus och avslöjar olika detaljer om de inblandade.
Här vill jag framhålla att NSDs medarbetare inte agerat på något sätt som försvårar utredningen. Vi har inte sökt gärningsmannens anhöriga. Vi har heller inte tjatat på Carolins anhöriga om uttalanden. Vi spekulerar inte i personliga detaljer.

Vi har publicerat namn och bild på gärningsmannen därför att vi tycker att det är en relevant uppgift av allmänintresse. Just för att vi gjort det måste alla uppgifter vi publicerar om honom vara sanna och relevanta. Det är lättare att sprida rykten om människor man inte namnger.