Det berättar Kaj Engström när han möter klassen på Hedskolan i Luleå. Han har med sig tio schackspel och en passion för att lära ut schack till barn och ungdomar. I klassen med tioåringar har minst 70 procent provat på att spela schack.
- Jag har spelat schack i mobilen, säger Kalle Blomqvist. Hans motspelare, Erik Bertilsson, har spelat mot sin pappa. De två hinner snabbt med flera omgångar innan de som aldrig sett en bräda har tänkt ut hur pjäserna ska stå.
Gammalt spel för alla
Josefin Füreder och Daniella de Souza Barros tar fram alla pjäserna och sätter upp dem.
- Det verkar kul att pröva på, säger Josefin Füreder.
När dessa unga schackspelare börjar spela är det 1 500 år sedan det första partier spelades i Indien.
- I år var det en indier, Annan, som blev världsmästare. Cirkeln sluts, säger Kaj Engström.
Gillar problemlösning
I denna klass är det Carita Jakobsson som är lärare och hon har bett Kaj Engström komma.
- Vi jobbar extra med matte och schack är en bra hjärnjympa. Alla här i klassen vill lära sig saker och de kommer säkert att anmäla sig till Schackfyran.
Det är en tävling för alla tioåringar i hela landet. Norrbottensfinalen spelas i Luleå i början på april och den stora tävlingen för elever från hela Sverige är i mitten på maj.
Hjärnjympa på onsdagar
Då får eleverna från Hedskolan applådera.
- Det är så många i klassen som kan spela redan nu och tycker att det är roligt så de vill säkert spela schack när vi har hjärnjympa på onsdagar. Vi får se hur långt de kan komma om de är med i tävlingen, säger Carita Jakobsson.