Först öppnade han ögonen på Ingvar Kamprad för Haparandas potential. Det ledde till att Ikea kom till Haparanda och kringeffekterna har fullkomligt exploderat.
Nu har han förmått entreprenören Pigge Werkelin att rikta sitt intresse mot Seskarö camping.
- Vi har haft kontakt ett bra tag. Vi träffades på en konferens och tog upp tråden, säger Sven-Erik Bucht.
Stora planer
Vad det leder till för framtiden i Haparanda är i dagsläget ovisst, men klart är att Werkelin har stora planer.
- Vi vill investera väldigt mycket. Nu är frågan om det är möjligt, om vi kan få alla tillstånd som krävs, säger Werkelin.
Ett steg i taget
Tidigare har NSD berättat att Werkelins bolag, Visby invest AB, meddelat att de kommer att satsa i några större turismprojekt. Haparanda var ett av alternativen.
- Vi har ställt Haparanda kommun en fråga om de är villiga att låta oss hyra campingen ett år, för att därefter antingen sälja till oss eller upprätta ett långtids arrende.
Sven-Erik Bucht är glad.
- Vi vet att familjen Werkelin är jätteduktiga, det har de visat inom turismbranschen på Gotland under många år.
Att Cape east meddelat att de ska bygga en SPA-anläggning är ingenting som oroar Werkelin.
- Det är bara positivt med ett SPA-hotell. Vi kommer från ett turistintensivt område. I Haparanda är det outvecklat på turismsidan och vi vill satsa där. När området utvecklas skapas det underlag för fler attraktioner inom olika områden.
Werkelin kommer att satsa främst på barnfamiljer och upplevelser.
- Ni har ett sådant häftligt mörker och ljus, det är läckert. Seskarö camping är väldigt outvecklat men vi kommer rätt i tiden. Nu vill vi arrendera ett år för att se om våra stora tankar skulle fungera.