Få dokumentärfilmare är så hyllade som Tom Alandh. Nu får han det nyinstiftade Forsgrens dokumentärfilmspris på 100 000 kronor för sina insatser.
- - Jag blev glatt överraskad. Dessutom känner jag mig mycket stolt och hedrad. Märkligt nog ringde Eric Forsgren samma dag som min bil blivit stulen och slaktad. Så priset kom som en skänk från ovan, säger Alandh.
Priset har instiftats av tv-pionjären Eric Forsgren, som i dag är 80 år gammal. Han har dock inte suttit i juryn utan pristagaren har valts av utrikeskommentatorn Stig Fredrikson, filmprofessorn Leif Furhammar och och journaliststudenten Linda Berglund som utbildar sig till tv-producent . I juryns motivering beskrivs Tom Alandhs värv som "ett mästerskap som sträcker sig över flera decennier".
Utdelningen ägde rum vid en ceremoni i samband med Dokumentärfilmsdagen på Institutionen för musik och media i Piteå vid företagsbyn Acusticum på torsdagen.
- Alandh är en utomordentligt skicklig dokumentärfilmare och människoskildrare. Ett jättebra förstagångsval. Jag är mycket nöjd över juryns beslut, säger Forsgren.
Tom Alandh i sin tur berättar att Forsgren varit ett föredöme.
- Jag känner till att han öppnade tv-porten mot norr. Dessutom har jag varit i SVT:s arkiv och läst på lite grand, avslöjar Alandh med ett skratt.
- För en dokumentärfilmare handlar det om en ofantlig summa som motsvarar flera månadslöner. Men mest värdefullt är ändå äran att få ta emot utmärkelsen, säger Alandh, som är högaktuell med filmen "Martina och jag" om en numera 40-årig kvinna med Downs syndrom som han följt sedan 35 år.