De vinster som banken får ska användas till att utveckla banken och de områden där banken är verksam. Det är Sparbanken nords policy enligt styrelsebeslut och i går var det alltså sju olika föreningar som fick vara med och dela på en del av den vinst som kommit ut av bankverksamheten i Gällivare.
Diplom och blommor
Kvinnojouren Nike fick den största summan, 30 000 kronor.
- Sparbanken nord vill genom sitt stöd uppmunta och underlätta deras arbete, även om vi önskar att en sån här verksamhet inte behövdes i samhället, sa Karl-Erik Uusitalo, innan han delade ut utmärkelsen i form av en check, diplom och blommor.
- Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem och det är jätteroligt att vårt arbete när det gäller det uppmärksammas. Pengar behövs alltid och de här komemr vi att använda till verksamheten bland annat i form av inköp och utbildningar, sa Belinda Fercher, ordförande i kvinnojouren Nike.
Gällivare-Malmbergets FUB fick till sig 20 000 kronor och representanterna på plats såg genast hur de kan komma medlemmarna till användning på ett glädjande vis.
- Det kan bli någon resa, en skoterresa kanske. En del har viljat åka hundspann, sa Lars-Göran Sandin, länsordförande i FUB Klippan.
- Man kan gå ut och äta och ordna dans, sa Inger Semberg, ordförande för lokala FUB.
Bildbehandlingsprogram
- Bowling är kul, sa Maria Backegren, vice länsordförande för FUB Klippan.
Bildarkivet i Gällivare fick 10 000 kronor att använda till ett önskat bildbehandlingsprogram och fyra landbygdsföreningar lika mycket vardera att utveckla sina verksamheter med. De senare var Ullatti IF, Soutujärvi hembygdsförening, Vettasjärvi hembygdsförening och Sammakko-Lillbergets hembygdsförening.