Den 35-åriga kvinnan har ett digert brottsregister. I Sverige är kvinnan dömd för bland annat olaga intrång, grov stöld, häleri och grovt rattfylleri.
I Finland har hon däremot dömts för grova våldsbrott. 1999 dömdes hon av Vasa hovrätt för dråpförsök, brott mot knivlagen och olaga hot till fängelse i fyra år.
I november 2002 dömdes kvinnan av Haapajärvi tingsrätt till ett långt fängelsestraff för inblandning i mordhistoria där två personer mördades. Domen ändrades av Vasa hovrätt till två år och sex månaders fängelse eftersom det enligt rätten fanns en viss nödvärnsinslag i ärendet.
Förnekade brotten
Kvinnan är även i Finland dömd för bedrägeri, vållande av kroppsskada, stöld och så sent som i september 2008 för rån, ett brott som gav henne drygt elva månaders fängelse.
Kvinnan greps klockan 09.33 på förmiddagen i måndags, hon anhölls en halvtimme senare.
Kammaråklagare Karin Hansson krävde att tingsrätten skulle häkta kvinnan för på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel, grovt olaga hot och stöld. brotten ska ha ägt rum i ett litet samhälle utanför Piteå under måndagen den 12 januari. Åklagaren sade att kvinnan måste häktas eftersom det finns risk att hon på fri fot kan försvåra utredningen samt att det finns risk att kvinnan på fri fot fortsätter att begå brott.
Kvinnan förnekade brotten som åklagaren lägger henne till last och hon bestred även häktning.
Stängda dörrar
Eftersom häktningsförhandlingen hölls inom stängda dörrar och förundersökningen belades med sekretess kunde ingen berätta exakt var kvinnan misstänks för.
- Jag kan bara säga att kvinnan är misstänkt för att grovt ha misshandlat en manlig bekant. Våldet har riktats mot mannens huvud och kropp, sade Karin Hansson.
Efter en kort överläggning meddelade tingsrätten att kvinnan ska sitta häktad i väntan på åtal. Åklagaren fick också tillstånd att meddela kvinnan restriktioner.