Standardmjölk i stället för lättmjölk. Smör i stället för lättmargarin och ost som inte är nyckelhålsmärkt. Det är några av kraven som 170 föräldrar från Haparanda ställer på skollunchen som deras barn serveras.
- Det är bra att så många engagerar sig i frågan. 170 namn och då har listan knappt vandrat runt i en månad, säger initiativtagaren och föräldern Linda Grönberg.
Linda Grönberg har inte kunnat missa matdebatten ute i samhället som pratar mer och mer om naturliga fetter.
- Jag har själv två barn och det blev naturligt att börja fundera på vad barnen egentligen får i sig.
Lite fett i maten
Själva protestlistan kom till efter ett föräldramöte där det informerades om barnens kost i skolan. Budskapet var att skolan följer livsmedelsverkets rekommendationer, vilket innebär att barnen serveras lättmjölk, ost med
17 procent fetthalt, maten tillagas med olja och matfett med högst
70 procent fetthalt.
- Det är ett led i att motverka barnfetman. Personligen tycker jag att det är viktigare att uppmuntra barn att röra på sig i stället för att försöka banta dem i skolan.
Motiveringen att lättmjölk är bäst då den är berikad med extra mycket D-vitamin köper inte Grönberg.
Fett behövs
- För att tillgodogöra sig D-vitamin krävs att barnen får i sig tillräckligt med fett. Jag frågar mig om de får det.
Stenåldersmat
Uppenbarligen är det fler som ställer samma fråga. 170 föräldrar har undertecknat skrivelsen som kräver mer naturliga mjölkprodukter till barnens skolluncher.
- Det är som en löpeld. Fler och fler hör av sig och vill skriva på.
Protesten är nu inlämnad till Haparanda kommun. Men några större förändringar är inte att vänta.
- Det är många som har skrivit på listan. Det är så det fungerar i den här kommunen, folk agerar. Det är ett hälsotecken och tillhör en demokrati, säger barn-och utbildningsnämndens ordförande Kåre Strömbäck.
Men i det här fallet hjälper det inte.
Följer experterna
- Det finns allt från stenåldersmat till allt möjligt. Alla tycker någonting om mat. Men vi måste följa livsmedelverkets råd, där sitter de främsta experterna i landet och de vet de medicinska effekterna av maten.
För föräldrarna känns det motigt.
- Det känns som att det är vi föräldrar mot livsmedelsverket, säger Grönberg.
Men föräldrarna har nått en vinst.
- Gränsskolan har fått tillbaka bregott, det är bra. Vi måste gå bakåt i tiden, fram för mer naturliga fetter och bort med godis och skräpmat.