I åtta år har Luleå kommun, genom invandrarservice, i samarbete med Svenska kyrkans domkyrkoförsamling i Luleå arrangerat ett fackeltåg för att hedra minnet av offren för den nazityska förintelsen på den internationella minnesdagen av Förintelsen. Som NSD berättade i gårdagens tidning ställdes manifestationen in i år - enligt vissa uppgifter på grund av konflikten i Gaza och rädsla för antiisraeliska demonstrationer, enligt andra uppgifter helt enkelt därför att så få deltagit i manifestationen de senaste åren.
Men Miriam Mozel-Öström, judinna bosatt i Luleå som själv brukar delta i manifestationen, blev så arg och besviken över detta att hon själv arrangerade ett fackeltåg. Trots så kort varsel lyckades hon samla ett hundratal deltagare, bland andra samtliga gruppledare i kommunfullmäktige inklusive kommunalrådet Karl Petersen (S), samt Domkyrkoförsamlingens kyrkoherde Peder Jonson. Även landshövdingen var inbjuden, men beklagade att han inte kunde komma med så kort varsel.
- Jag är så glad att så många kom. Det är roligt att en person kan göra någonting, sa hon leende när deltagarna tände sina facklor och ställde upp sig för att tåga längs Storgatan från Åhlens till Gula paviljongen
Välbevakat
På grund av oron för motdemonstrationer var manifestationen välbevakad. Tolv uniformerade poliser och några civilklädda fanns på plats men de behövde aldrig ingripa. Manifestationen blev en värdig tillställning som inte stördes.
Miriam Mozel-Öström är född i Polen. Hennes föräldrar flydde från Warszawa till Sovjet och undgick därmed det grymma öde som drabbade tre miljoner polska judar, och större delen av Miriam Mozel-Öströms släkt - att dö i förintelselägren.
Vid Gula paviljongen tändes symboliskt sex marschaller för de sex miljoner judar som dog i Förintelsen och så hölls en tyst minut innan de olika talarna poängterade att världen aldrig får glömma detta oerhörda brott mot mänskligheten.