Synskadade konstnärer från olika håll i Sverige är med på en kursvecka i Kiruna där de får möjlighet att skulpturera i andra material än de annars är vana vid. Kursdeltagarna ska bland annat jobba med snöskulpturer på Kupoltorget under Snöfestivalen. På torsdagen sätter de i gång med det.
Juoni Ruokojärvi var en av fem konstnärer som befann sig i ishotellet i går för att snida i is. Han berättade att han växte upp i Tornedalen, men att han nuförtiden bor i Olofström i Blekinge. Han har tidigare utbildat sig på Sunderby folkhögskolas konstlinje. Synen har försämrats allteftersom och är numera i praktiken obefintlig.
- Jag ser bara lite ljus här och där. Jag får lita helt på känslan, sa han och skar i isen med stadig hand.
Juoni Ruokojärvi berättade att han vanligtvis gör konstverk av koppartråd. Det var första gången har skulpturerade i is. Han gillade det men trodde inte att han kommer att byta material i framtiden.
- Vi har ju inte så mycket snö och is där i Blekinge.
Synskadade konstnärer och konsthantverkares förening, SKKF, är en rikstäckande förening som har 37 synskadade konstnärer som medlemmar. Föreningen har funnits sen 1971. Initiativtagaren till snö- och iskursen är Raisa Uotila från Blekinge. Hennes synfält krymper och numera har hon tunnelseende.
Får inte hindra
- Visst blir man begränsad, men en synskada får inte hindra någon att arbeta med konst, säger hon.
Raisa Uotila startade sin bana som konstnär för cirka sju år sedan.
- Jag har alltid velat vara kreativ, men inte haft tid tidigare. Men om jag inte passar på nu kan det vara försent sen. Jag har jättebråttom att hinna med att testa och prova nu, säger hon.
I kursen ingår också berättarafton på Malmfältens folkhögskola och samtal med lokala konstnärer. Samverkan sker också med föreningen Koncentrat.