Den 32-årige mannen, som bor i en by strax utanför Luleå har under en tid haft en uppslitande separation från sin 27-åriga flickvän. Tillsammans har paret två minderåriga barn, sju och fyra år.
Mannen, som har ett eget företag, beställde för en tid sedan tre kilo tabletter som i kontakt med vätska blir till en dödlig gas som användes av nazisterna under andra världskriget, se faktaruta.
Testade giftet på djur
Polisen fattade misstanke om brottet efter att en nära släkting till 32-åringen ringde polisen och berättade att han hade fått en påminnelse angående en obetald faktura från ett företag i Tjeckien på något som heter Zyklon-B. På fakturan stod 32-åringen som köpare.
En person med god insyn i ärendet berättar att 32-åringen fick paketet redan för ett antal veckor sedan och att den misstänkte också har testat giftet i sin sommarstuga som ligger i Jokkmokks kommun. Testen ska ha utförts på djur.
Försökte fly
På onsdagen greps mannen i sin bil på vägen mellan Luleå och den by där han är bosatt. Mannen gjorde ett försök att fly vid gripandet, men insatsstyrkan kunde snabbt och enkelt omhänderta honom.
Redan på onsdagskvällen kontaktades polisens bombgrupp i Stockholm som under torsdagen åkte upp till Luleå. Även bombgruppens utrustning som finns i Umeå transporterades till Luleå under torsdagen. Bombgruppen gjorde husrannsakan i mannens bostad samtidigt som 32-åringens bil transporterades till brandövningsfältet på Hertsön där fordonet ska undersökas av bombgruppen.
Under torsdagskvällen fanns både polis, räddningstjänst, säkerhetspolis och bombgruppen på plats. Eftersom läget var osäkert fick boende i närheten av mannens bostad tillfälligt lämna sina hus eftersom man var orolig över vad som skulle hända.
Försök till mord
Den 32-årige mannen var i inledningsskedet misstänkt för förberedelse till mord men under fredagens häktningsförhandling hade misstankegraden skärpts till mordförsök.
Kammaråklagare Ulla-Karin Lindström ville inte säga mycket efter häktningsförhandlingen. Hon sade dock att mordförsöket är riktat mot en person. Att den personen ska vara mannens före detta flickvän ville inte åklagaren kommentera. Inte heller om polisen gjort några beslag under husrannsakan.
- I det här läget av utredningen kan jag inte säga mycket.
Brottet ska ha ägt rum någon gång under januari eller februari.
Polisen bekräftar att en farlig kemisk substans har hittats i offrets bil, och misstänker att ämnet har placerats där av den före detta pojkvännen som disponerat bilen en tid.
Häktad
32-åringens försvarare Jan Wennerbrandt sade att hans klient har vettiga förklaringar till det som åklagaren anklagar honom för och han har också gjort vissa medgivanden. Vad de förklaringarna handlar om ville Wennerbrandt inte avslöja.
Luleå tingsrätt häktade mannen eftersom det finns risk att han på fri fot han försvåra utredningen och att det finns risk att han på fri fot fortsätter begå brott. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.