Perus kongress meddelar att misstänkta brott av polis och privata säkerhetsföretag 2005 ska utredas. Åklagare uppges redan vara i gång med arbetet.

Förra månaden publicerade en människorättsorganisation fotografier på män och kvinnor som protesterat mot gruvdriften i Rio Blanco i norra Peru.

Offren blöder kraftigt och vissa är bakbundna och har plastpåsar över sina huvuden. Ett foto visar en man som blöder kraftigt från nacken, och ett annat samme man död en dag senare, uppger nyhetsbyrån Reuters.

"Vill ha en utredning"

På ett fotografi syns också en beväpnad vakt från företaget Forza, som 2007 köptes av multinationella Securitas.

Lindstrand uppger att hon kontaktat Peru på tisdagen.

I Rio Blanco arbetar Forza åt gruvbolaget Monterrico, som köptes av kinesiska koncernen Zijin 2007. Gruvbolaget uppger att anklagelserna är en i raden av "motståndsaktiviteter" mot gruvdriften.

Polisen i Peru är underfinansierad. Övervakning vid landets avlägset belägna gruvor läggs ut på privata säkerhetsföretag, som hyr in före detta poliser och militärer. Dessa möter ofta lokala protester mot gruvdriftens sociala och miljömässiga avigsidor.

Utbildade väktare

Enligt människorättsorganisationer går de privata företagen ofta långt över lagens gränser i sina uppdrag.

Lindstrand påpekar att bolaget köpts efter de misstänkta övergreppen, och att alla Securitaskoncernens väktare utbildas i mänskliga rättigheter.

TT: Det kan du garantera även ute i avlägsna platser i Peru?