Erland Nilsson var under 24 av de 40 åren som centerpartist en profil i Luleå kommunfullmäktige. Han stred för sin hembygd, gamla Råneå kommun, och för honom var Centern landsbygdens parti.
Betalar inte medlemsavgiften
Nu har Erland Nilsson inte betalt in medlemsavgiften för 2009. Han beskriver dagens upplaga av Centerpartiet som ryggradslöst. Den sista resten av ryggraden förlorades när Maud Olofsson gjort helt om i kärnkraftsfrågan.
- Jag trodde jag skulle dåna, säger han om det beskedet.
Ett annat utspel som han ser som en följd av ryggradslösheten är Norrbottenscenterns omsvängning i regionfrågan.
Vänder kappan efter vinden
- Det är häpnadsväckande. Först har Stefan Tornberg och Erik Berg agiterat för hur klokt det är med en stor region, trots att opinionen i Norrbotten varit emot. Sedan byter man plötsligt fot och Centerpartiet ska nu utgå från att Norrbottens län ska bli en region.
Stefan Tornberg är Centerpartiets distriktsordförande och Erik Berg partiets gruppledare i landstinget.
- De för en politik när man går ut på bron, blöter fingret och känner efter hur det blåser.
Erland Nilsson säger att han egentligen inte är överraskad.
- Stefan Tornberg brukar vända kappan efter vinden. Jag är mera förvånad över Erik Bergs agerande. Det får mig att må illa. Centerns vindflöjelpolitik kommer att straffa sig i nästa val.
Nytt parti
Nästa kommunval kommer att se ett nytt parti i Luleå, som en följd av Erland Nilssons och andra centerpartisters besvikelse.
- Inom en månad kommer jag att registrera Landsbygdspartiet. Det behövs bara 50 kommunmedborgares namn för att få bilda det nya partiet och de namnen har jag.
Han ser stora uppgifter för det nya Landsbygdspartiet.
- Landsbygden finns fortfarande, men naggas i kanten. Det är skämmigt att Luleå kommun inte längre kan hålla skolan öppen i Niemisel, att vi inte längre har folktandvården kvar i Råneå. Nu har vi också fått höra att räddningstjänsten i Råneå ska bantas.
Erland Nilsson har tagit en paus från politiken, men tar nu ny sats och säger med ett leende:
- Det borde kanske tas fram en medicin mot politiskt engagemang.