Gavin Baxter jobbar som arkitekt och konstruktör i Kanada.
I förrgår anlände han till Gällivare tillsammans med de 37 andra som valts ut bland 200 till att planera den på grund av gruvbrutningen förestående flytten av Malmberget.
Indelade i sex grupper ska de under två veckor jobba på att hitta de bästa lösningarna för Malmbergsborna. Allt under sporthallens tak.
- Det är en lika spännande som svår uppgift jag ser framför mig och jag kan knappt vänta på att få sätta igång, sade Gavin Baxter i går, efter att Gällivares kommunalråd Tommy Nyström lämnat över uppgiften till den hitresta gruppen.
Alla måste delta
Dessförinnan hade gruppen blivit guidad runt samhället och de båda gruvorna på orten. Baxter liksom de övriga 37 var överens om en sak:
- Ung som gammal. Medborgarna måste komma hit och delta. Det är ju de som ska guida oss till hur de vill ha det, sade han.
Samarbete
Projektet är ett samarbete mellan Gällivare kommun och City move interdesign, med stöd av Näringsdepartementet, EU, länsstyrelsen och LKAB. Tanken är att det ska mynna ut i en utställning som först står i Gällivare, sedan går runt i övriga Sverige och därefter världen.
- Världsutställningen i Shanghai och Singapore är planen, sade Anna Bellander, projektets kommunikationsansvarige, före överlämningen i går.
En mera långsiktigt plan är att ett City move innovationscenter bildas i Gällivare.
- Tanken är ett forum för möten och kunskapsutbyten rörande stadsflyttar, sade Bellander.
Projekt för miljoner
Projektet löper på 1,5 år och kostar 7,3 miljoner kronor. Gällivare kommuns kostnad i pengar är
150 000, samt dess engagemang och närvaro i processen.