Som NSD tidigare har berättat gick Vänsterpartiet emot sina alliansbröder vid socialnämndens extra sammanträde förra veckan. I stället för att följa allianslinjen kom V med ett eget förslag som följde personalens önskemål i frågan om semesterlistorna. Därmed var sprickan inom alliansen ett faktum. Torsdagens möte i barn- och utbildningsnämnden (se artikel på sidan 12) blev ytterligare en bekräftelse på att allianssamarbetet var på väg att krackelera.
Spel "under täcket"
På torsdagseftermiddagen klockan 18.00 hölls ett möte i stadshusets grupprum för att diskutera det politiska läget.
- Tanken med mötet var ju att vi alla skulle redovisa våra ståndpunkter och diskutera hur man ska gå vidare. Men när vi kom till mötet fick vi veta att man redan har kommit överens med KD, på ett möte kvällen innan, och att vi inte längre får vara med i alliansen. Det känns väldigt tråkigt att man agerar på det sättet. Det är ett nederlag och ett svek mot de väljare i Boden som har varit med och röstat fram den här alliansen, säger Catarina Ask (MP).
Även Bosse Strömbäck (V) är kritisk mot de forna alliansbrödernas agerande och spelet "under täcket" med KD.
- Vi har kört med ärlighet och öppna kort hela tiden. Men här fanns ingen vilja till dialog utan vi ställdes inför fullbordat faktum. Det här är dubbelspel, säger han.
Kan det vara en fördel att kunna bedriva oppositionspolitik inför det stundande valet 2010?
- Vi hade viljat fortsätta samarbetet. Men det går ju inte när man inte vill ha oss. Men nu får vi försöka göra det bästa av situationen, säger Catarina Ask.
Varken kommunalrådet Olle Lindström (M) eller någon av representanterna för de övriga partierna som nu ingår i Bodens styrande allians vill ge någon kommentar efter torsdagskvällens möte utan hänvisar till den presskonferens som ska hållas i dag klockan 10.00 i stadshuset.
Regnbågsalliansen i Boden har alltså tappat sin röda och sin gröna färg och är inte längre en regnbågsallians som löper över hela det politiska spektrat utan en allians av borgerliga partier (om man räknar in Norrbottens sjukvårdsparti bland de borgerliga).