Påskhelgen det innebär mer eller mindre en invasion av besökare i Sammakko.
Byn med bara ett drygt 20-tal bofasta mångdubblar helt plötsligt sitt invånarantal flera gånger om.
- Samtidigt ser vi påsken som den helg när vintern bryts och våren äntligen är här, säger Doris Landström en av hembygdsföreningens damer som står för mathushållningen.
Under ett par dagar har de sex damerna i föreningen förberett för middan på långfredagen. Palt är det som står på menyn och det brukar vara rusning när det är serveringsdags.
Vitt och svart
- Det verkar alltid vara lika uppskattat år i från år, säger föreningens ordförande Inga-Lill Eriksson.
I drygt tio år har den här traditionen pågått och är alltid lika efterfrågad. Både vita och svarta serveras. Det vill säga både potatis- och blodpalt, totalt rör det sig om cirka 250 paltar med en liten övervikt åt den svarta sorten.
- De besökare som kommer från södra delarna av landet vill hellre ha potatispalt, säger Doris Landström. Annars är det blodpalten som verkar vara mest uppskattad bland våra gäster, säger Inga-Lill Eriksson.
Under påskhelgen är det byns skoterförening tillsammans med hembygdsföreningen som arrangerar och håller igång aktiviteterna i Sammakko för de tillströmmande gästerna.
Utflyttare
- Framförallt är det utflyttare från byn som återvänder nu under påsken tillsammans med fruar, sambos och barn, säger Inga-Lill Eriksson.
Drygt 100 fritidshus och sommarbostäder finns det i och i närheten av Sammakko.
- Och när det börjar ryka ur skorstenarna på dem och fönsterluckorna slås upp då vet vi att våren äntligen är på väg.
Hemvändarhelg
Trots att det bara finns drygt 20 bofasta har den lokala hembygdsföreningen omkring 200 medlemmar, som löser medlemskort varje år.
- Nästa stora hemvändarhelg är midsommar och sedan är det semestrarna. Och vi i föreningen försöker att ha aktiviteter så gott som året runt för att alla som kommer ska trivas.