Karl XII:s mor är död och sonen ska axla manteln och ta över konungariket Sverige. Men adeln är kritisk och vill ha bort honom och systern Ulrika Eleonora gör allt för att stötta sin bror.
Hur ska det gå?
Ridån hinner bara gå upp för premiären i Lulespexet 2009 innan golvet i salongen i Aula Aurora skakar av fottramp och ljuder av applåder och skrik: omstart, omstart omstart.
Kräver repris
Fabilus af Bremen-Hausnessen, (Annica Doms), får springa åtskilliga gånger över scenen och vifta med armarna innan publiken är nöjd.
Det är inte i alla föreställningar publiken kan kräva repris och påverka skådespelarnas ageranden. I ett studentspex är det inte bara tillåtet, utan önskvärt. Publiken som just denna premiäreftermiddag bevistade spexet gjorde allt i deras makt för att heja på.
Jublet steg när hovprofeten Lars Ekrot, (Emily Granath) cyklade in på enhjuling och sjöng om att hon förlagt cykelstyret. Dessförinnan förstummade hon publiken genom en sång med rörelser som får Markoolios "Åka pendeltåg", att blekna.
Bella i kulan
Kungen Karl XII, (Joel Kannisto), får problem med sina krig. Danskarna lämnar "walk over". Han frågar hovprofeten vad han ser i sin kula: Bella i Skilda världar har fått en bula.
Han skriver en inbjudan: Välkomna på krig... medtag egen bössa eller musketör... glöm inte ett glatt humör.
Adelsmannen Fabian Wrede, (Daniel Johansson), liknar Joker i Batman med sitt elaka stora flin. Han och Axel von Schteen, (Malin Bernspång) smider planer om mord och andra hemskheter.
Den gamla räven i kungahuset, Gyllenstierna, (Erik Jönsson) grymtar och verkar inte vara den vassaste kniven i lådan, dock orubbligt lojal mot kungen. Gör krumsprång, och orsakar omstart, varje gång ordet krig nämns.
Föreställning för alla
Ulrika Eleonora, (Jenny Sjöberg), försöker styla om Karl XII för att han bättre ska passa in.
Dialogen är på rim, passopp, biskop, smörsopp... ibland lite nödig, det är väl meningen så. Lulespexet är rappt och texterna sitter som en smäck, dansnummer och koreografi likaså. Publiken fick utan tvekan se ett gäng begåvade scenkonstnärer och sångare i spexet.
För första gången på länge erbjuds också Luleåborna en föreställning i stan, Kulturens hus 22 april. Då får ni andra också vara med och tjoa och stampa.