Den 19 mars 2003 eldhärjades en hyresfastighet på Järpgränd på Hertsön. Polisen kunde snabbt berätta att man misstänkte att branden var anlagd och brottet rubricerades som mordbrand.
Polisen kunde efter intensiv spaning inrikta sig på ett fåtal män som misstänktes för mordbranden, men ingen av dessa kunde ställas till ansvar och fallet är alltjämt olöst.
Startade på vinden
En vecka senare, den 26 mars, eldhärjades en liknande fastighet på Morkullegränd, endast några hundra meter från Järpgränd. I båda fallet startade branden på vinden och spred sig snabbt över hela vindsutrymmet.
Branden på Morkullegränd förblev ouppklarat. Polisens tekniker kunde inte heller fastlägga om branden var anlagd.
Natten mot måndag, drygt sex år senare, brann det på nytt - i exakt samma område, nu på Flugsnappargränd. Branden blev omfattande men orsakade inte några allvarliga personskador och liksom i de båda bränderna från 2003 startade branden på vinden.
På tisdagen har den preliminära tekniska undersökningen efter branden avslutats. Utredningen fortsätter i form av fortsatta vittnesförhör och teknisk analys.
Fynd
Sent på tisdagseftermiddagen kunde polisen i ett pressmeddelande klargöra att branden på Flugsnappargränd är anlagd. Kriminalkommissarie Jan Nilzon vill och kan inte lämna ut några detaljer men säger:
- Iakttagelser och fynd på brottsplatsen gör att vi misstänker att den senaste branden är anlagd.
Han vill inte säga vilka fynd som polisens tekniker gjort på brandplatsen.
- Vi kommer att fortsätta att höra personer i området och så mycket mer kan jag i nuläget inte säga.
Polisen önskar komma i kontakt med alla som sett eller hört något som kan vara av intresse för utredningen. Ring Polisen på 114 14 eller lämna tips via polisens webbplats.