- Friidrott är roligt och så får man många bra kompisar, säger Emma.
Emma Oscarsson är stark och lätt i kroppen och gillar de litet längre distanserna även om hon också var med på 60 meter under Sommarspelen.
- 400 meter är min favoritdistans. Den sträckan har jag sprungit strax över minuten, säger Emma. På 60 meter är mitt pers 9,83. En tid jag kan sänka när som helst.

I sommarspelen sprang hon dessutom och för första gången långa 600 meter. slutade tvåa på 2.10,29. Klart att hon blev litet trött.
- Så farligt var det inte. Den här sträckan vill jag springa flera gånger.
Emma tränar friidrott fyra gånger i veckan. Fotboll två men säger att hon hinner med skolan också.
Sommarspelen var inte heller hennes första tävlingar. Hon har tidigare varit med och tävlat i både Luleå och Haparanda. Och med bra resultat.
- Javisst. Jag har vunnit i både häck, längd och på 400 meter, säger hon belåtet.

Ett år yngre är Emmas klubbkompis nioåriga Therese Hedlund. Therese tog sig till final på 60 meter på snabba 10,89. I finalen slutade hon sedan fyra med sina 11,11.
För första gången provade hon också på att springa 400 meter. Där blev det också en fjärdeplats på goda 1.33,97.
- Jag hade ingen speciell taktik utan sprang så fort jag kunde, sade Therese. Jag blev litet trött men hade orkat ett varv till.
Skönt med sommarlov
Therese var med i längd och i höjd också och friidrottat har hon gjort sedan hon var sex år. Tacka för det när man har en mamma som tidigare ägnade sig åt friidrott.
Nu tyckte hon förstås att det skulle bli skönt med ett sommarlov.
- Då skall vi åka till Piteå med husvagnen.
Sommarspelen i friidrott i Boden var i år som tidigare i huvudsak en stor ungdomstävling. Inget fel i det men det är klart att det skulle vara välgörande med någon senior av sensk toppklass också. De yngre behöver sina förebilder.