Frida Stenberg separerade i maj från den 37-årige man som hon hade två barn tillsammans med. Paret hade till och från ett förhållande där Frida Stenberg mestadels bodde hos den 37-åringen.
Det yngsta barnet, en flicka, är endast fem månader gammal. Det äldsta, en pojke, två år.
Uppslitande tvist
Allt sedan separationen har paret haft en uppslitande vårdnadstvist där båda ville ha vårdnaden om barnen. Klockan 14 på onsdagseftermiddagen meddelade tingsrätten dom i tvisten.
Frida Stenberg ringde tingsrätten och fick beslutet muntligt redovisat.
Tillfälligt beslut
Tingsrätten tilldömde Frida Stenberg vårdnaden för båda barnen. Beslutet var dock tillfälligt tills de sociala myndigheterna gjort sin utredning.
37-åringen, som är jordbrukare, hämtade personligen beslutet hos tingsrätten.
Tanken var att Frida Stenberg skulle hämta den tvåårige sonen vid 18-tiden på onsdagskvällen, men 37-åringen ville att hon skulle komma klockan 17.
Släggliknande föremål
Frida Stenberg anlände till 37-åringens fastighet på klockslaget. En person med god insyn i utredningen berättar att Frida Stenberg var i färd att ta ut sin lilla dotter ur sin bil när hon överfölls av 37-åringen.
Flera personer som NSD talade med på onsdagen säger att Frida Stenberg blev slagen i huvudet med ett släggliknande föremål.
Enligt vad NSD erfar fanns det vittnen på platsen som såg hela händelsen.
Greps på plats
Kammaråklagare Karin Hansson är förundersökningsledare.
- Jag kan inte uttala mig vare sig om motivet eller vilket tillhygge som har använts, säger Hansson.
Polisen grep 37-åringen på plats klockan 18.03 och han anhölls av åklagare klockan 19.47 - misstänkt för mord. Under torsdagens förhör gjorde han vissa medgivanden.
Brottsplatsen spärrades omedelbart av och redan under onsdagskvällen undersöktes platsen polisens tekniker. Ännu på torsdagen var ett stort område avspärrat.
Bodström försvarare
Under torsdagsförmiddagen meddelade 37-åringen att han ville ha antingen Thomas Bodström eller Claes Borgström som försvarare. Tingsrätten beslutade vid lunchtid att förordna Thomas Bodström som offentlig försvarare.
Karin Hansson lämnade under eftermiddagen in en häktningsframställan till Luleå tingsrätt.
I framställan yrkar Hansson att den 37-åringen bör häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. Häktningsskälen är att det finns risk att mannen på fri fot kan undanröja bevis och på så sätt försvåra utredningen men också att det för det brott mannen misstänks för inte är lindrigare straff än fängelse i två år.
Karin Hansson vill också ha tingsrättens tillstånd att ålägga 37-åringen med restriktioner.
Häktningsförhandlingen sker i Luleå tingsrätt i dag klockan 14.