Färjan har gått i trafik till klostret Sankt Naum vid Ohrid, en av Balkans största turistattraktioner, men verkar på lördagen ha varit grovt överlastad. Ilinden, byggd i Tyskland på 1920-talet, var godkänd för ett 50-tal passagerare, men enligt Makedoniens inrikesminister Gordana Jankulovska fanns "över 70 passagerare ombord".

Fransmannen Gerard Buittat, som bor i Kosovo, blev vittne till den dramatiska olyckan.

Turister på en campingplats vid stranden såg också förloppet, och kunde i småbåtar snabbt börja rädda folk som hamnat i vattnet.

Efteråt låg vraket fullt synligt på ett 20-tal meters djup i den klara sjön.

Lokala medier rapporterade om upp till 22 döda, däribland fartygets kapten.

Makedoniens president George Ivanov, premiärminister Nikola Gruevski och flera andra ministrar reste senare på dagen till Ohridsjön. Transportminister Mile Janakievski meddelade att han avgår "av etiska skäl".

Både Ohridsjön och staden Ohrid finns sedan 1980 på Unescos lista över världsarv. Området är särskilt populärt bland bulgarer, inte minst på grund av att klostrets grundare Sankt Naum (cirka 830-910) var verksam i Bulgarien under delar av sitt liv. Staden, som tros vara en av de äldsta i Europa, ligger i Makedonien men sjön delas av Albanien och Makedonien.

Regeringen i Sofia meddelade att ett flygplan skickas till området för att hämta hem de döda och överlevande bulgarer.