LKAB presenterade i går en rad löften till Gällivares invånare. Anders Furbeck, kvalitetsdirektör i LKAB, gav klartecken för att bygga nya hyreshus på Mellanområdet. I första hand Bäckåsen och förmodligen även på Myråsen. Bygget av 25-30 lägenheterna i etapp ett startar genast. Kostnad 35-40 miljoner.
- Med stor glädje vill jag delta i visionsarbetet "Nya Gällivare". De är en vision om en övergripande långsiktig planering. Kommunen får 4,5 miljoner för visionsarbetet som ska skapa helhet, framtidstro och glädje. Vi kommer att finansiera resurser för en samhällsplanerare. Det är viktigt att hantera den nuvarande situationen och jag är medveten om att det är en komplex situation, säger Anders Furbeck.
Städprojekt och Dundret
De nya lägenheterna är avsedda för dem som förlorar sina bostäder på Johannes och Hermelin, i västra Malmberget.
- Det är för tidigt att säga något om hyresnivån i de nybyggda husen, säger Furbeck.
LKAB fortsätter sitt städprojekt, del två i vintermiljö. De satsar på idrotten och Dundret.
- Juvelen i kronan är Dundret. Vi bidrar med fem miljoner kronor till skidstadion. LKAB går in som huvudsponsor för världscupen i längdåkning år 2010 och 2012. Vi vill bidra till ett positivt klimat i kommunen, säger Anders Furbeck.
Bolagskontor i Gunillaskolan
LKAB tar över Gunillaskolan och använder byggnaden till förvaltningskontor. LKAB lovar bättre planeringsförutsättningar och fem års framförhållning innan de flyttar ett gruvstaket.
LKAB går bra, det är full fart framåt och en otrolig vändning, säger Furbeck. På frågan om inlösen för de villaägare som bor i Malmberget säger han så här:
- Det är en komplex situation. Väldigt många vill bo kvar i Malmberget och generellt sett är östra Malmberget ganska fredad så långt vi kan överblicka i dag. Vi vill hitta en väg som alla kan acceptera. Det är svårt att ge en tidplan för gruvstadsparkerna. Vi kan inte ha en mixad zon där enstaka hus finns kvar. Det här är en svår fråga. Vi tar människors upplevelser på allvar, vi vill skapa trygghet, säger Furbeck.
Gruvstadsparker
Det finns en vision om gruvstadsparker. I framtiden ska ingen behöva bo med gruvstängslet utanför fönsterrutan. Det ska bli större "omtag" när nya gruvstängsel skärmar av gruvhål och industriområden mitt i bebyggelsen.
Tommy Nyström, kommunalråd (S), var glad över LKAB:s besked, men hade helst önskat att hela Malmberget blev inlöst och att alla som önskat hade kunnat flytta från gruvorten.
EU-pengar
- Vi har drivit frågan om en helhetslösning sedan 2006, men dit kom vi inte. Nu blir det större omtag och gruvstadsparker. Kommunen har översiktsplanen som ett vapen mot LKAB om vi inte kommer överens. Vi är medveten om att medborgarna inte mår speciellt bra, med damm och gruvbrytning, säger Tommy Nyström, som hoppas att det nya visionsarbetet "Nya Gällivare", som får tolv miljoner i bidrag, från EU:s strukturfonder, ska ge nya planeringsförutsättningar och något bostadsområde med rolig och annorlunda arkitektur.