Det var i måndags som sköterskan på äldreboendet Blomstergården nyligen hade klappat en hund och därefter haft besök av en vårdtagare med syntetbyxor.
När hon sedan rörde vid en metallvagn antändes handen och brann med en blå låga. Hon släckte lågan själv med hjälp av en jeansväst.
Enligt en första utredning kan hon ha kommit i kontakt med statisk elektricitet kort efter att hon spritat händerna.
- Det är vad vi tror efter vår ytterst lekmannamässiga undersökning. Vår säkerhetsansvarige och vår medicinskt ansvarige sköterska ska fortsätta utredningen, säger Per-Erik Baas, avdelningschef för boendeavdelningarna vid Kiruna kommun.
Fortsätt med handspriten
Kommunen också gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket, skickat flaskan med handspriten på analys och tagit kontakt med tillverkaren/importören av handspriten, Lahega Kemi AB i Helsingborg.
- Jag har inte hört talas om någon liknande händelse, vi ska naturligtvis undersöka det här ordentligt, säger Torbjörn Lindgren, vd för Lahega Kemi AB.
70-85 procent alkohol
Per-Erik Baas hoppas att publiciteten kring fallet inte ska få folk att avstå från att använda handsprit. Det är en viktig åtgärd för att begränsa spridningen av svininfluensan.
Däremot kan det vara på sin plats att påminna om att handspriten innehåller mellan 70-85 procent alkohol och är eldfängd. Man bör tänka på att inte handskas med öppen eld om man nyligen har spritat händerna.
Teoretiskt möjligt
Händelsen på Blomstergården är av allt att döma mycket ovanlig. Erik Torsell, kvalitetschef på Apoteket, som också saluför handsprit, har inte hört talas om något liknande olyckor.
- Det låter mycket märkligt, men det borde teoretiskt sett kunna vara möjligt.
Ärendet kommer att handläggas av Åsa Sjöström vid Arbetsmiljöverket i Luleå. Hon har inte heller stött på något liknande fall.
- Jag har precis fått in ärendet och har inte hunnit undersöka saken desto mer, säger hon.