Den svensk-finska styrkan, med delar av skyttekompaniet och stridsfordon 90, genomförde på torsdagskvällen lokal tid en operation i området väster om Mazar-i-Sharif. Soldaterna i skyttekompaniet utbildades och tränades på
I 19 i Boden.
- Det var en rutinartad operation för att hjälpa polis, militär och det afghanska folket genom att ha närvaro nattetid. Regeringsfientliga och kriminella grupper attackerar dem som färdas på vägen mellan Mazar-i-Sharif och Sheberghan. Därför jobbar vi med att ha hög närvaro och skapa en säkrare miljö för folket i området. Avsikten är att öka närvaron, säger överste Olof Granander, chef för Fortsättningsstyrkan, FS 17.
Blev beskjutna
Vid 10.30-tiden i förrgår kväll utsattes en del av skyttekompaniet, som åkte efter huvudvägen, för eldbeskjutning från höger sida. Det hade precis passerat en av polisens kontrollplatser. Angriparna sköt mellan fem och sju granater och använde även finkalibrig eld.
- Skyttekompaniet besvarade omedelbart elden med de vapen vi har på fordonen, kulspruta och kanon. Därpå följde en mycket kort eldgivning och angriparna flydde. Ett av fordonen hade skadats och två soldater var sårade, säger Olof Granander.
De skadade omhändertogs på plats och transporterades med bepansrade ambulanser, typ Patria, till det tyska fältsjukhuset
i Marmal.
- Efter striden säkrades terrängen och då såg man att tre angripare hade avlidit. Vi överlämnade området till polisen och våra trupper drog sig ur under morgontimmarna.
Kräver operation
Olof Granander besökte de sårade soldaterna i går och träffade en av dem.
- Han är uppe och går och mår efter omständigheterna bra. Han har en skada på vänster sida, som kommer att läka inom några veckor. För den andre kommer det att krävas omfattande kirurgi. Han har muskelskador och hålls för närvarande sövd.
De anhöriga är underrättade. Ingen av de skadade kommer från Norrbotten.
När styrkan återvände till Camp Northern Lights var steg ett att vila. Soldaterna hade varit igång i över ett dygn.
På förbandet spreds information om vad som hade hänt. Det genomfördes avlastningssamtal och ytterligare behov kommer att följas upp.
FS 17 har utsatts för många attacker och flera soldater har skadats. Olof Granander säger att de regeringsfientliga kriminella grupperna i området har blivit hårdare.
- Förut använde de hemmagjorda bomber. Nu tvekar de inte att attackera med raketgevär och finkalibriga vapen, säger Granander.
Bygga upp säkerheten
Det fortsatta arbetet ser Olof Granander som en kombination av att bygga upp säkerhetsstrukturen genom att utrusta, utbilda och organisera polisen, bekämpa korruptionen samt vidta åtgärder för att minska arbetslösheten och den bristande läskunnigheten och öka hälsovården. Det som ger folket trygghet, vatten och mat för dagen.
- Det är människorna som lider som vill ha fred. De drabbas av grupperingarna som nyttjar kraften i talibanrörelsen som motor för att driva in egen skatt och kräver att få del av byarnas inkomster, säger Olof Granander.