Idag har gänget vunnit flera musiktävlingar i både Finland och andra delar av Europa. Den senaste tävlingen var Liet international, en tävling för europeiska minoritetsband. År 2009 hölls den i den lilla staden Ljouwert i Nederländerna, då Somby vann första pris. Samma tävling hölls året före i Luleå.
- Vi vann en tävling som heter Same Grand Prix. Vi var ett av sex till sju band som deltog och vinnarna fick ställa upp i Liet international, berättar basisten Juho Kiviniemi.
Totala främlingar
Allting började för fem år sedan. Milla Pulska, Unna-Maari Pulska och Miira Suomi bestämde sig för att skapa ett band. De tog tag i sina instrument och ett par år senare gjorde gitarristen Oula Guttorm och basisten Juho Kiviniemi dem sällskap.
- Till en början kändes det ganska konstigt att spela med totala främlingar som vi var för varandra, men stämningen blev bra ganska snabbt och idag har vi verkligen kul med varandra.
Fler spelningar
Samisk rock är något som är väldigt ovanligt. Förutom Somby så finns det bara ett eller två band till som spelar just den musikstilen, tror Juho. Han kan inte själv samiska. Han kan förstå bitar och prata en del, men för det mesta så brukar han fråga flickorna i bandet om vad de sjunger om. Eftersom Juho inte förstår texten blir musiken bakom sången extra viktig för honom.
Framtida resor
Allt fler känner till Somby och det kan leda till fler spelningar i både hemlandet Finland och i resten av Europa.
- Liettävlingen har varit en bra chans för oss att komma ut på scenen. Vi har tidigare rest omkring i både norra Norge och Sverige och våra spelningar har fått bra reaktioner trots att många inte förstår vad vi sjunger om. Jag tror att vi trots vårt språkval kan bli kända här i Norden.