För fjärde året i rad ordnades blindtester av julmust av kompisgänget, med rötterna i trakten. Senare år har det också blivit lite stimmigare, då småbarn kommit in i bilden.
För palten var det däremot premiär.
Konstig kombination
En konstig kombination enligt vissa, men Ida Gustafsson skrattar gott och konstaterar att allt funkar. Allt ska samma väg.
Hon och kompisen Frida Nyberg har tillsammans gjort palten, totalt 90 stycken, till sällskapet på cirka 30 personer.
Tidigare tester av drycken har skett hemma hos olika i kompisgänget. Men allt eftersom har sällskapet vuxit, med kompisars kompisar och kusiner.
I år blev det därför byahuset - för att få plats med hela gänget.
Dryckprovningen går till så att flaskornas etiketter döljs, korkar och ringen runtom avlägsnas. Allt för att deltagarna inte ska kunna ana vilka som är lightvarianter.
Elva sorter testades
En liten smutt hälls i en mugg. När den ena testats av och fått ett betyg mellan 1-5 är det dags för lite chips - för att få bort smaken från den tidigare musten.
- Provningen tar ett tag. I år har vi elva sorter. Vi fick inte tag i alla, fortsätter Gustafsson och betonar att protokoll förs.
Redan långt innan det är dags för den högtidliga kvällen börjar deltagarna spana efter udda sorter. Ida Gustafsson berättar om en lågprissort som deltagarna testade förra året. Betyget blev uselt, liksom ömdömena. Tvål och shampoo-smak är inget vidare omdöme om en juldryck.
Palten är avdukat och Ida Gustafsson berättar hur testet går till för nykomlingarna.
- Lukta. Känn aromerna, uppmanar hon samtidigt som hon påpekar att man i år varit noga med att alla sorter har samma temperatur.
"Allt smakar palt"
Jennie Söderström och maken Johan, från Boden, deltar för första gången.
- Vi har just flyttat upp från Stockholm, säger hon och berättar att hon nog är ganska kritisk - omdömena så långt har varit "blä", "för söt", "smakar inget".
Mitt emot henne sitter Stockholmaren Johan Sundström, med rötterna i Klöverträsk.
- Jag känner ingen skillnad på de här tre. Allt smakar palt, säger han tvärsäkert.
Efter ytterligare provsmakningar:
- Betyget har sjunkit. Jag börjar må lite illa.
Kanske ett tecken på att paltmustkoman slagit till?