-Det här är en stor sport på internet för tillfället, säger Anders Ahlqvist vid Rikspolisstyrelsens IT-brottssektion till Aftonbladet på nätet.

Den senaste tiden har många som gått med i en grupp på nätverkssajten Facebook upptäckt att den grupp som de gick med i bytt namn och nu handlar om något helt annat.


I december förra året sedan skrev TT om en grupp där det påstods att en organisation skulle skänka tre kronor per medlem till hjärt- och lungforskning. När gruppen hade över 80 000 medlemmar byttes budskapet på gruppen. Nu handlade det om att kvinnors rösträtt borde avskaffas.

-Syftet är att provocera. Vi vill visa att man inte ska lita så mycket på det man går med i, sade gruppens skapare, en man i 20-årsåldern, till TT då.


Nu tar Aftonbladet upp två unga kvinnor som gick med i en grupp för att se vem som besökte deras profilsidor. Utan förvarning bytte gruppen namn till "Vi som har sexfantasier om våra barn".

Dessutom hade bilder på deras barn lagts ut i gruppens bildgalleri tillsammans med fula kommentarer.


Ett annat exempel är gruppen som först hette "Tjejerna mot killarna, först till 100 000 användare". Den bytte namn till "Vi som haft sex med våra föräldrar".


Anders Ahlqvist säger att det antagligen inte är brottsligt att byta namn på en grupp, men att använda privata bilder det sättet kan vara ett brott.

Facebooks representant i Sverige säger till Aftonbladet att de som råkar ut för en falsk grupp ska använda den knappen som finns för att anmäla grupper.