Logga in
Logga ut
Hultqvist regerar Ledarbloggen Ledarbloggen
Vädersponsor:

Åtta års väntan på uppehållstillstånd

KIRUNA I åtta år har iraniern Naser Zaree, 41, bott i Kiruna, jobbat, studerat svenska och betalat skatt.
Nu tycker han att det är dags att han beviljas ett uppehållstillstånd.
- Som det är nu är varje dag svår, säger han.
Kommer ni i håg vad ni gjorde den 28 april 2002? Naser Zaree minns det som i går. Det var dagen då han anlände till Sverige efter en äventyrlig flykt från Iran via Azerbajdzjan och Turkiet.
Två veckor senare fick han sin svenska adress i Kiruna och ytterligare ett par veckor senare hade han skaffat ett jobb vid en bilfirma i stan.
- Jag jobbade som bilplåtslagare i Iran och har haft samma jobb i Kiruna i åtta år. Det är jobbet som håller mig uppe, annars hade jag legat i min lägenhet och stirrat i taket, säger han.
Sex till åtta avslag
Under tiden har asylprocessen haft sin gång. Naser Zaree räknar med att han har fått mellan sex och åtta negativa besked. Av någon anledning har någon avvisning aldrig verkställts.
Efter fyra år är den första ansökan preskriberad och processen börjar om på nytt, förutsatt att man har hållit sig inom landet. I annat fall anses man ha verkställt sin egen avvisning.
Det innebär att dokumentationen ska lämnas in på nytt och att nya intervjuer ska genomföras. Den senaste var han på i Gävle för två månader sedan, och nu väntar fortsatt ovisshet.
Åtta år av oro
Naser Zaree har svårt att uttrycka i ord vad åtta år av ständig oro kan göra med en människa.
- Det enda jag vet är att jag mår jättedåligt. Varje dag är svår. Jag jobbar, jag läser svenska och jag går hem till lägenheten. Tack vare jobbet kan jag i alla fall sova om nätterna.
Ett problem, säger han, är att han inte kommer i gång med sitt liv. Naser Zaree vill gifta sig och få barn som vilken annan man som helst.
Nya möjligheter
Han vill inte gå in på vilka asylskäl han har anfört eller vad som skulle kunna hända om han avvisades till Iran. Det som hände där hör till ett annat liv i en annan tid.
Men att åka tillbaka till Iran där man inte kan lyssna på vilken musik man vill eller uttrycka sina åsikter fritt ser han inte som ett alternativ.
Nu vill han kunna planera för en framtid i Sverige.
Det har hänt mycket sedan 2002 i svensk asyl- och invandringspolitik, och kanske har nya möjligheter har öppnat sig för Naser Zaree.
Prövas i domstol
Till att börja med finns möjligheten att få sin sak prövad i domstol. Ett negativt utslag från Migrationsverket kan sedan 2006 överklagas till länsrätterna i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Och sedan december 2008 kan en asylsökande som har arbete få sitt asylärende omvandlat till en ansökan om arbetstillstånd. Detta enligt de nya reglerna om arbetskraftsinvandring.
Det gäller att ha ett erbjudande om arbete för de kommande tolv månaderna och göra sin ansökan senast två veckor ett avslag på asylansökan.
- Ett arbetstillstånd kan leda till ett permanent uppehållstillstånd. Men man provar skyddskälen i första hand, säger Louise Utter, informatör vid Migrationsverket.
 
 
  • MEST LÄSTA
  • Senaste nytt
  • Mest läst idag

Webb-TV

FASTIGHETSAFFÄRER

Fler nyheter

Annons

Familjeannonser

Sport

Norrbottens affärer

Familjeannonser

Kultur

Lohts.se - Guidar dig

Fler nyheter

MERLÄSNING

Bloggar

Fler nyheter

Nöje

opinion

Nyheter från TT

FISKE

Kontakta oss

Familj