Lena Niemi väntade på att en av hennes tre chihuahuor skulle få valpar. Det var måndag den fjärde januari och valparna var väntade om någon vecka. Det hon inte visste då var att även en av de andra chihuahuorna hade tillökning på gång. Men det skulle hon snart bli varse.
Högg älskare
- Jag visste inte om att valparna var på väg. Jag lyfte på svansen och såg en grå hinna så jag sprang till grannen och sa att det kommer valpar, berättar Lena Niemi.
Lena Niemi berättar att de hade försökt att para tiken Ada under hösten men att hon hade sagt ifrån och huggit sin älskare i nacken. Men tydligen blev det resultat ändå.
Lättviktare
De två första valparna i kullen såg dagens ljus klockan 19:30 och 19:45. De två såg också ut att bli de enda.
- Vi trodde att förlossningen var klar och hade städat upp, säger Lena Niemi.
Men klockan 20:25 letade sig ytterligare ett litet liv ut. Med betoning på litet. Lilla Agnes vägde bara 51 gram vid födseln, att jämföra med hennes syskon som vägde cirka 90 gram. De närmaste dagarna var kritiska för Agnes.
- Veterinären sa att hon inte skulle leva mer än två dagar och att det inte var någon idé att kämpa för henne, säger Lena Niemi.
Niemi ringde även runt till andra uppfödare men möttes av samma dom överallt, "hon kommer inte att överleva".
Agnes vikt sjönk ner till 47 gram men sedan vände det. Matte gav Agnes en särskild kost, högkaloripasta med högt näringsinnehåll och sakta började vikten att öka. Dagarna gick och Agnes klarade av de tre första veckorna som brukar vara de mest kritiska på grund av infektionsrisken.
Bra aptit
I dag är Agnes snart sju veckor gammal och väger 275 gram, inte ens hälften av sina syskons vikt. Hon mår bra och Lena Niemi är övertygad om att hon kommer att överleva.
- Har hon kämpat ända tills nu så måste det vara sisu i henne.
- Hon äter som en ardenner men växer inte, säger Lena Niemi.
Kullen med Agnes och hennes syskon var Lena Niemis första hundkull. Strax efter den kom kullen som var planerad och det är inte otroligt att det blir ännu fler.
- Det har varit så kul. Jag kanske tar ett kennelnamn och gör en kull till, säger Lena Niemi.