Det har varit en helg med fokus på feminism i Pajala. Under två dagar har Vänsterpartiet tillsammans med ABF hållit ett feministiskt forum där en av punkterna var att lära ut feministiskt självförsvar till tjejer. Lena Tjäder, med rötterna i Kitkiöjoki var instruktör.
Gedigen utbildning
- Feministiskt självförsvar är ett konkret sätt att ge tjejer utrymme och makt i sin egen vardag. Jag har som sagt, tidigare haft utbildning här i Pajala och det har varit väldigt populärt bland tjejerna, säger Lena Tjäder som har en gedigen utbildning.
- Har själv fått utbildning genom Ung Vänster som jobbat länge med feministiskt självförsvar.
Hundratals instruktörer har utbildats i hela landet, men även i länder som Sydafrika, Nepal, England och Baskien.
Josefin Brynefall, Pajala, var med på utbildningen.
- Jag ska utbilda mig till instruktör, säger hon.
Enligt Lena Tjäder handlar feministiskt självförsvar mycket om att stärka tjejers självförtroende, lära sig ta plats och försvara sig mot kränkningar och våld.
Kvinnors plats i filosofin
På programmet stod också en föreläsning av Irina Enbuska, före detta Pajalabo, numera boende i Umeå. Hon arbetar som kvinnopolitisk sekreterare för Vänsterpartiet.
- Enligt Platons (grekisk filosof) betraktelse var kvinnan en misslyckad man. Därifrån har den syn som finns på kvinnor i dag, byggts upp. Men det finns naturligtvis lösningar. Det är heller inte bara en kvinnofråga utan det handlar om att halva delen av befolkningen ska få lika villkor, säger Irina Enbuska.
Riksdagsledamoten Siv Holma (V) från Kiruna, var också en av deltagarna.