? Godis är gott, men småätande innebär en evig syraattack på tändernas emalj. Men vi måste inse att vi har den här traditionen och tänderna går inte sönder för en helg, säger tandläkare Ingrid Lundvall.
Hon avråder dock från att äta kola och annat klibbigt godis.
Artikelbild

För den som undrar vad som kom först, godiset eller ägget, så kan vi berätta att det definitivt var ägget. Traditionen att äta ägg till påsk har både religiösa och naturliga orsaker. Påsken kommer efter fastan och i gamla tider var det populärt att trappa upp med äggmat efter fastans försakelser. Dessutom kan ägget vara en symbol för pånyttfödelsen ? den kristna påskens centrala tema.
Från kristendomen kommer också den gamla traditionen att måla äggen till påsk och ge bort dem som presenter. Den traditionen finns kvar, men nu handlar det oftast om godisfyllda pappägg. Det hör också till att äggen ska gömmas för barnen, som i bästa fall får reda på om de finns ?fågel, fisk eller mittemellan?.
Föreställningen att det är påskharen som levererar äggen är en tradition som kom från Tyskland till Sverige så sent som i slutet av 1800-talet.

- Godis är gott, men småätande innebär en evig syraattack på tändernas emalj. Men vi måste inse att vi har den här traditionen och tänderna går inte sönder för en helg, säger tandläkare Ingrid Lundvall.

Hon avråder dock från att äta kola och annat klibbigt godis.För den som undrar vad som kom först, godiset eller ägget, så kan vi berätta att det definitivt var ägget.

Traditionen att äta ägg till påsk har både religiösa och naturliga orsaker. Påsken kommer efter fastan och i gamla tider var det populärt att trappa upp med äggmat efter fastans försakelser. Dessutom kan ägget vara en symbol för pånyttfödelsen ? den kristna påskens centrala tema.Från kristendomen kommer också den gamla
traditionen att måla äggen till påsk och ge bort dem som presenter.

Den traditionen finns kvar, men nu handlar det oftast om godisfyllda pappägg. Det hör också till att äggen ska gömmas för barnen, som i bästa fall får reda på om de finns fågel, fisk eller mittemellan?. Föreställningen att det är påskharen som levererar äggen är en tradition som kom från Tyskland till Sverige så sent som i slutet av 1800-talet.