Den till synes största ändringen var att kongressen skrev in att partiet vill sänka normalarbetstiden till 35 timmar i veckan. I partistyrelsens förslag talades det bara om att MP vill sänka arbetstiden.

I debatten inför beslutet om manifestet varnade partistyrelseledamoten Gunvor G Ericson för att skriva in 35 timmar i manifestet och tillade att det skulle kosta mycket och rasera grunden för andra välfärdssatsningar.

Men enligt Peter Eriksson och Maria Wetterstrand var det inte alls någon förlust för partiledningen.

Hon påpekar att manifestet också säger att partiet som ett första steg vill införa ett stöd som ger småbarnsföräldrar möjlighet att tillfälligt gå ner i arbetstid.

Ett skäl till att partistyrelsen inte hade med något om timmar är, enligt Wetterstrand, att det hade kunnat vara otydligt utifrån partiets långsiktiga mål som är 30 timmars arbetsvecka.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin fick stående ovationer när hon och det tredje benet i det rödgröna regeringsalternativet, V-ledaren Lars Ohly, besökte MP-kongressen.

Det återstår 125 dagar att ge järnet för ett regeringsskifte den 19 september, sade Sahlin och tillade som en förutsättning: