Skärgårdsgruppen är en sammanslutning av olika föreningar med anknytning till skärgården och båtfolket Luleå.
Störst är Luleå skärgårdsförening. Dess ordförande är Herbert "Hubbe" Öqvist och han är besviken på allt prat om sjöstaden Luleå och att det inte händer något.
Efterlyser något stort
Därför vill han och skärgårdsgruppen "Luleå by the sea" att det ska hända något stort när Södra hamnplan nu görs om.
- Vi vill att det byggs ett hus som liknar en stor våg och med mycket glas. Något som för tankarna till operahuset i Sydney. Då kan det bli en stor attraktion, som när Shopping byggdes på 1950-talet, säger "Hubbe" Öqvist.
Skärgårdsgruppens vision är ett Skärgårdens hus som utropstecken i Södra hamn, något som alla Luleåbor och besökare ska lockas till.
"Visitor center"
Det ska innehålla ett besökscentrum, så kallat "visitor center", ett museum som visar skärgårdskulturella aktiviteter som båtbygge, nätlagning och fartygsutveckling genom tiderna.
Skärgårdens hus ska också ha restaurang, konerenslokaler, väntrum och bokningsmöjligheter för skärgårdstrafiken, utställningshall för skärgårdens entreprenörer, små butiker, föreningsliv och även konstutställningar med koppling till öar och båtliv.
"Stoppa planerna"
Skärgårdsgruppen har presenterat idén om ett Skärgårdens hus för kommunens chefstjänstemän och för gruppledarna för partierna i kommunfullmäktige.
- Det viktigaste är att stoppa planerna på att restaurera hamnmagasinet för det är en vansinnig investering, säger "Hubbe" Öqvist.
På måndagen behandlades förslaget till detaljplan för Södra hamn. I den får hamnmagasinet ett fortsatt liv efter en rustning för tio miljoner kronor.
- Magasinet kommer att finnas kvar och byggas om, men vad som kommer att finnas i magasinet är inte fastställt. Det blir dock ingen kommunalt driven verksamhet. Verksamheten får drivas av kommersiella och ideella krafter, säger Karl Petersen.
Han medger att detaljplanen inte förhindrar att det gamla hamnmagasinet rivs och att ett nytt hus kan byggas.
Stor besvikelse
Men det finns inga pengar till ett Sydney-konserthus.
- Vi har avsatt tio miljoner kronor i budgeten och det är för en en upprustning av hamnmagasinet, säger Karl Petersen.
I skärgårdsgruppen är besvikelsen stor.
- Det är för djävligt. Om hamnmagasinet rustas finns inga möjligheter att få EU-bidrag. Det finns det om det byggs nytt för 30-40 miljoner kronor, säger "Hubbe" Öqvist.