I veckan presenterade Piteå-Tidningen vilka som ärats med 2010-års "Årets"-utmärkelser.

 

Årets Pitebo blev dragracingföraren Monica Öberg.

Artikelbild

Årets utflyttade Pitebo blev hovsångaren Peter Mattei.

Årets Mentale Pitebo blev Kronprinsessan Victoria.

 

Juryns motiveringar:

Artikelbild

 "För sitt mångåriga och framgångsrika engagemang inom motorsporten, där det trampas gasen i botten så att åskådarna känner det i hela kroppen. Öberg visar sig fortfarande vara i en accelerationsfas i livet genom att bygga en ny dragsterbil. Hon jobbar inom vården, när hon inte gör 0-100 km/h på mindre än en sekund, vilket ger utmärkelsen ännu en dimension".

(Monika Öberg)

Artikelbild

| Kronprinsessan Victoria ser fram emot invigningen av gränstorget i Haparanda. Det förklarade hon för Tryggve Kenttä, ordförande för kommunfullmäktige, vid middagen i Stockholms stadshus i fredags.FOTO: Claudio Bresciani / SCANPIX

 

"För sin utstrålning, sceniska närvaro, entusiasm och hängivenhet som smittar av sig, samt en sund inställning till det sångtekniska hantverket, vilket resulterat i Mattei-festivalen med artister från hela världen. Född i Piteå, utbildad i Piteå och verksam över hela jordklotet är en bra kombination för en cosmopolite-Pitebo".

Artikelbild

 (Peter Mattei).

 

Artikelbild

"För sitt engagemang att förhindra barn och ungdomars utanförskap Där hon genom sin utstrålning och naturlighet, vilket gör henne trovärdig i de uppgifter hon ger sig i kast med , bland annat gjort dyslexi till en styrka i sitt yrkesliv och till en hjälp för andra. Hon är dessutom medlem i Piteå paltakademi, vilket ger henne en unik plattform. (Kronprinsessan  Victoria)

 

Artikelbild

 

- Det känns både varmt och mäktigt på något vis, nu har dragster-sporten äntligen blivit rumsren, säger Monica Öberg till PT angående utnämningen.

Artikelbild

-Det känns lite som på film, som i Jägarna där Rolf Lassgård återvänder till sin hembygd, säger Peter Mattei.

Vad gäller Kronprinsessan Victoria hoppas Hovet kunna meddela henne den glada nyheten i början av augusti.