Det var den elfte februari i år som Anita Engström i skepnad av ombudsman på LO-distriktet skulle till ett möte i Medlefors utanför Skellefteå.
Innan mötet passade hon på att handla på Coop Forum i Skellefteå.
Scannar in varan
- Jag hade sett i en annons att Coop reade ut bärbara datorer, berättade Anita Engström när rättegången i Luleå tingsrätt avgjordes på tisdagen.
Hon berättade att hon handlade med så kallat ShopExpress vilket betyder att kunden själv scannar in varan och lämnar sedan butiken genom en obemannad utgång. Räkningen kommer sedan hem till kunden.
Anita Engström sade under förhandlingen att en expedit uppmanade henne att inte genast scanna in datorn utan vänta tills det nya reapriset var inlagt i systemet.
Saknar uppsåt
- Mitt stora misstag var att stoppa ner datorn i väskan. Därefter handlade jag andra varor. Jag var sen till mötet och i all stress glömde helt enkelt att scanna in datorn, sade hon.
Anita Engström erkänner den faktiska händelsen men säger att hon saknar uppsåt. Det var alltså inte meningen att stjäla.
- Jag var så fokuserad att hinna till mötet.
En vecka efter händelsen stod polisen utanför hennes bostad för att göra en husrannsakan. I källaren hittade också polisen den stulna datorn.
- Först då gick det upp för mig att jag inte scannade in köpet, sade en mycket ångerfull Anita Engström.
Kammaråklagare Anna Vallin hade inte mycket till övers för Enströms förklaring.
Dagsböter
- Hennes förklaring är inte trovärdig, sade åklagaren och yrkade därefter på villkorlig dom och dagsböter.
Under personaliadelen framkom det att den åtalade under 2009 gjort sig skyldig till snatteri. Domen blev dagsböter.
Anita Engström, som är ombudsman på LO-distriktet, har på grund av det inträffade lämnat sitt uppdrag i barn- och utbildningsnämnden. 43-åriga Anita Engström har länge utgjort ett framtidsnamn inom partiet. Men inför höstens val så tillhör hon inte någon av socialdemokraternas toppkandidater på fullmäktigelistan och var inte heller placerad på valbar plats. Hon kommer nu att strykas från fullmäktigelistan.
Anita Engström har också under en kort period varit nämndeman.
Dom meddelas om en vecka.