På lördagen kunde Piteåborna följa polisens arbete med att stävja grov brottslighet på nära håll. Mitt i centrala Piteå stoppade maskerade poliser med dragna vapen en bil. Två män drog ur bilen och fördes bort.

Fyra män anhållna

Lite senare gjorde polisen ytterligare tillslag, denna gång mot en villa i Annelund där de grep fyra män och tre kvinnor. Två av männen, 30 och 31 år gamla och kvinnorna, 22, 22 och 27 år har släppts. Polisen säger inte om de fortsatt är misstänkta för brott.
De fyra männen som anhållits är 21, 25, 31 och 38 år gamla. De som gripits bor i Norrbotten och är alla kända av polisen sedan tidigare och dömda för brott av olika slag.

De fyra anhållna är misstänkta för grovt övergrepp i rättsak, ett brott som kan ge två till sex års fängelse. Övergrepp i rättsak betyder att någon genom exempelvis hot om våld har försökt påverka utgång av en rättegång eller hindra anmälan om brott.
Misstankarna gäller också utpressning och medhjälp till utpressning som kan ge fängelse med högst två år.

Utpressning

Polisen grep personerna i samband med att pengar överlämnades vid utpressningen.
- Vilken typ av utpressning vill jag inte gå in på och inte hur mycket pengar som betalades. Det är en person från Norrbotten som utpressats, säger Per Karlsson, chef för brottsförebyggande enheten.
Kända av polisen sedan tidigare

De anhållna kommer från Norrbotten och är kända av polisen sedan tidigare.
- Männen har anknytning till organiserad brottslighet, även om de skulle tillhöra det vi kallar svansen. De är inte dömda för utpressning tidigare. Jag tror inte att någon är dömd för utpressning på det här sättet i Norrbotten tidigare, säger han.

Samarbete
Tillslaget i Piteå har föregåtts av en tids spaning och är ett samarbete mellan polis från Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och rikskriminalpolisen. Polisen utesluter inte att fler gripanden kan komma att göras.
-  Förundersökningen drivs av åklagarkammaren i Luleå. Vad den kommer fram till går inte att veta, det kan leda till att vissa avskrivs som misstänkta och andra kommer till.
Tillslaget i Piteå är ett exempel på polisens arbete att stävja grov organiserad brottlighet i Norrbotten. Det som är mest känt är satsningen mot smuggling av finsk röd diesel där flera dömdes för grov organiserade brottslighet, säger Håkan Karlsson, länspolismästare.
- Vi arbetar för att organiserad brottslighet inte ska få fäste i Norrbotten. Personerna i lördagens tillslag har kopplig till organiserad brottslighet och vi ska göra allt vi kan för att utreda det här och se till att de inblandade blir lagförda, säger han.