Årets Tomte 2010 är korad. Santa Alejandro Latino från Colombia är en värdig vinnare med ett smittande skratt och en tomteluva som ser ut som en sombrero. Den hjälpte honom att flyga fram under renracet, säger han, mycket glad över segern.

Privat är han 26 år, finansman och kommer från Norra Colombia.
Skidåkningen var bekymmersam för tomtarna från södra halvklotet. De ramlade i högar, om de alls fick på sig bindningarna. Självklart segrade Arostomten från Sverige i den grenen, men så har han också åkt Vasaloppet.
Renrace - publikfavoriten
Det var en munter stämning på torget och många tindrande barnaögon följde vinterspelen. Renracet var publikfavoriteten och de vackra renarna kommer från Gällivare skogssameby i Purnu.

Tomtarnas vinterspel lockade utländska journalister som fotograferade tomteparaden med musikkåren, tävlingarna i grötätning och julgranspyntning. Torget såg ut som ett julkort, stämningsfullt inramad av julmusik.

Tävlingarna genomfördes under mycket stoj och stim. Tomtarna bjöd på sig själva, vinkade och ropade glatt sina "hohoho". Publiken jublade när Årets Tomte korades och kommunalråd Tommy Nyström utdelade hedersmedaljen. Tvåa blev Santa Paradise Yamanmoto från Japan och trea Hong-Kong tomten som vann i fjol.
I juryn fanns Gällivares egen tomte, Dundrettomten (Sivert Svensson), som tror att Tomtarnas vinterspel, återkommer nästa år igen.