I går kom skyltarna upp som talar om att det nu är fritt fram att ta personbilen ut på isvägen, som bland annat går till Hindersön.

- Jag tror inte vi har haft den klar före jul någon gång, säger Bror-Einar Johansson om isvägen.

Konkurrensmässiga
Lotta Sundling har drivit verksamheten vid Jopikgården sedan 1998. Det vanliga är att isvägen är klar i slutet av januari eller februari.

Artikelbild

| Patrik Ruumensaari är produktionsledare vid tekniska förvaltningen i Luleå kommun. "Det är betydelsefullt för dem som bor och jobbar härute", säger han om de rekordtidiga isvägarna i Luleå skärgård.

- Det var fruktansvärt i fjol. Jag trodde inte det var sant, säger hon om förra vintern då det aldrig blev någon farbar isväg till Hindersön.

Därför andas paret tillförsikt inför kommande säsong.

- Nu kan vi bjuda på aktiviteter i stället. Nu är vi konkurrensmässiga och behöver inte lägga på något på priset, säger Sundling och minns bekymren med transporter.

Om vädrets makter hade varit att lita på hade hon gärna velat erbjuda julbord på Jopikgården. Men nu blir det som vanligt, verksamheten kommer igång till trettonhelgen med fika.

Artikelbild

| Två ton är högsta tillåtna vikt på fordonet.

- Nästa år har vi bokningar in i oktober. Den nya båten har också inneburit ett lyft. Vi har kunnat ta emot gäster ända till oktober, fortsätter hon.

Bror-Einar Johansson tillägger att man under förra året drabbades av en stor mängd avbokningar av konferensgäster, närmare bestämt 80 procent.

Artikelbild

| Med lättare traktorer kan arbetet starta tidigare.

På traven
Helst skulle de vilja se att kommunen hjälper naturen på traven. Plogar bort snö direkt när den faller eller spolar på densamma.

För isbildningens skull är det viktigt att den snön, som blir som ett täcke över isen, tas bort så fort som möjligt.

Artikelbild

| Nu är det fritt fram på de godkända isvägarna.

- Vi har efterlyst det några år. Om det går att börja tidigare så bör man göra det, utan att riskera liv och lem, säger Sundling som fått uppgift om att isen mäter 40 centimeter.