Strax innan klockan två på natten mot julafton överfölls högvakten vid slottet av två män maskerade med tomteluvor och tomteskägg. Den andra vakten som stod posterad på Lejonbacken gav sig in i tumultet, men hjälpförsöken var förgäves och angriparna sprang därifrån - med den ena vaktens skarpladdade automatkarbin.

Överstelöjtnant Rickard Beck-Friis Häll säger att alla vapenstölder är fullkomligt oacceptabla, men tillägger att han aldrig har varit med om något liknande under sina 30 år som militär.

Kan användas i rån

På Norrmalmspolisen, håller man med om att det är mycket allvarligt och kallar det "osannolikt" att stölden inte skulle vara planerad. Polisen säger att man inte vet varför vapnet stals men att det kan dyka upp i framtida brott. Polisen tar mycket allvarligt på stölder av automatvapen som nästan uteslutande stjäls för att användas av grovt kriminella.

Polisen har i nuläget inga spår efter vapnet.

Vakten oskadd

Rickard Beck-Friis Häll säger att vakten som blev fråntagen sitt vapen undkommit utan allvarliga skador. Vakten kördes till sjukhus men var snabbt tillbaka. Hur det var möjligt för gärningsmännen att begå brottet och komma undan, trots att vakterna får använda våld, att det slogs larm och det finns mer personal som snabbt ska kunna tillkallas ska förbandet nu utreda.