Bussolaget har senaste tiden varit tvungen att ställa in turer. En arg resenär har hört av sig till kommunen och vill ha ett par bussbiljetter i ersättning för att han fick vänta 40 minuter på en buss.

Inte bara Boden har haft bekymmer. På Gotland slogs de nya biogasbussarna ut i december. Vid samma tidpunkt stod all stadsbusstrafik still i Kristianstad på grund av att bussarna inte kunde tankas.

I Boden var det en givare vid biogasanläggningen som lagt av, vilket bidrag till att det frös i den delen av anläggningen där gasen renas. Redan på måndag börjar man att bygga in den delen.

- Det går ganska fort. Vi ska bygga ut med en cistern för flytande gas. Den blir en back up. Det kan bli andra fel i anläggningen och sker det har vi en extra månadsförbrukning med biogas. Det ska vara klart i april, säger Ove Andersson, avdelningschef på tekniska kontoret.

Som NSD tidigare har berättat har kommunen även fått tillstånd att utöka produktionen.

Växla om till diesel?
Enligt Drugge har de sedan i september inte alltid kunnat tanka bussarna fulla, utan har fått åka tillbaka och fylla på. Framför allt har det gällt torsdag-lördag.

Därför har Drugge hört sig för om det finns biogasbussar som går att växla om till diesel när gasen är slut.

- Men det finns inte. Inom Volvo håller de på att utveckla en buss som går på duobränsle, men det är en blandning av biogas och diesel och de blir inte leveransklara det här året.

I dag har Citybuss fyra biogasbussar. I år ska de köpa in ytterligare fyra och 2012 två till. Leif Drugge påpekar att bussarna fungerar bra, även i vinterkyla. Men inför årets beställning kontaktade han kommunen i december och frågade om kommunen ville ta ett omtag.

- Deras svar är nej. De vill ha biogasbussar och har lovat att det ska finnas biogas.

Bristen på information till resenärerna har varit ett annat bekymmer. När turer ställs in brukar information gå ut via Radio Norrbotten.

Varför gjorde ni inte det nu?
- Det kan jag inte svara på. Information är absolut viktigt att ge. Vi har börjat och kommer fortsätta att diskutera hur vi hade kunnat göra det här bättre, säger Torbjörn Almqvist, teknisk chef på kommunen.