På isen i Södra hamnen traskar Amanda Ulefors, 14, och Johanna Marcusson, 13 år. De bär en spark över de snötäckta områdena på isbanan i Luleå. Annars turas de om - en skjutsar och en åker. De två vännerna är på väg till den lilla ön Gråsjälören, cirka en kilometer utanför centrala Luleå.

Trotsar minusgraderna
- Vi är ute på en vinterpicknick. Vi har med oss en termos med varm choklad och egen varmkorv. Vi brukar besöka ön ganska ofta. Det är fint här ute i solen, säger Amanda Ulefors.

- Men det är lite kallt om fingrarna, säger Johanna Marcusson.

Artikelbild

| Amanda Ulefors, 14, och Johanna Marcusson, 13, har vinterpicknick på Gråsjälören i Luleå.FOTO: Pär Bäckström

Trots 15 minusgrader drar sig inte Luleåborna för att åka ut på isarna. Hundratals beger sig ut med skidor, skridskor eller skoter för äventyr i naturen. På Gråsjälören väntar kaffe, våfflor och varmkorv från Lions club i Luleå.

Öppnar för säsongen
- Nu premiäröppnar vi kioskstugan för säsongen. Intäkterna går till välgörande ändamål. Alla som jobbar där och engagerar sig kring ön gör det frivilligt. Nu kommer vi att finnas där varje helg tills isbanan stänger, säger Mats Torstensson, president för Lions club i Luleå.

Helge Soutukorva, Rose-Marie Groth och Johanna Groth njuter av den goda maten.

- Det är trevligt på Gråsjälören när korvkiosken öppnar. Ett riktigt trevligt utflyktsmål. Jag hoppas det goda vädret håller sig, säger Helge Soutokorva och får medhåll av de andra.