Partidistrikten uppmanades i tisdags att komma med nya förslag. Då hade redan tre personer - Ulrika Messing, Pär Nuder, och Tomas Eneroth - sagt nej till valberedningen. En ledande socialdemokrat sade i fredags till TT att valberedningen hade "kört in i väggen".

TT talade på söndagen med representanter för 16 av de 26 partidistrikten. Många vill inte svara på frågor kring nomineringsprocessen.

Flera distrikt - Blekinge, Gävleborg, Stockholms län, Kalmar, Kronoberg, Uppland - uppger att de står fast vid sina gamla kandidater.

Alla delaktiga

- Vi tycker att valberedningen ska jobba vidare med den lista som man har. Det känns som att det är lite sent att starta om, säger Helene Hellmark Knutsson, vice ordförande i Stockholms län.

Samtidigt förstår hon varför distrikten fick den här möjligheten.

- En del lämnade in ganska få namn eller låste sig väldigt tidigt vid ett namn. För dem är det nog viktigt att kunna komplettera, säger hon.

Göran Johansson, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Göteborg och ledamot i valberedningen, motiverar den nya omgången så här:

- Även om det inte låter som det i media ibland, så vill vi ha en process där alla är delaktiga.

Distriktsordförandena för Dalarna, Bohuslän och Jämtland säger till TT att de lämnar in nya namn, men de vill inte säga vilka.

"Svårt att ena"

Det är svårt att säga vad de nya namnen kommer att betyda, menar Marie Demker, professor i statsvetenskap.

- Valberedningen har förmodligen redan en tätgrupp och resonerar bland dem, säger hon.

Att allt drar ut på tiden är inte bra för partiet internt.

- Det dyker upp många motsättningar av olika slag. Då kan det bli svårt för den nya ledningen att ena partiet, säger hon.

Väljarna bryr sig mindre om det som händer i S, tror statsvetarprofessorn Mikael Gilljam.

- När partiet väl har en ledare kommer det här att glömmas bort. Så brukar det gå till, säger han.