Transporterna för malmen från gruvorna i Kaunisvaara har varit en olöst fråga. Northland Resources har önskat en järnväg mellan Kaunisvaara och Svappavaara och det har också flera riksdagspolitiker drivit.

Länge har landsvägstransporter varit den enda lösningen, men nu ser allt ut att lösa sig och det på ett minst sagt oväntat sätt.

Malmen ska fraktas med Herculesplan som försvaret ställer till förfogande. Försvaret bidrar också med piloter för flygningarna.

Artikelbild

| I väntan på en järnväg och för att slippa tunga landsvägstransporter ska Kaunisvaaramalmen flygas från Pajala till utskeppningshamnarna i Luleå och Narvik. Resurser finns hos Flygvapnet som har oanvända Herculesplan som bara behövs förstärkas.<_Bildtext Fotobyline>foto: magnus pehrsson</_Bildtext Fotobyline>

Lösningen mellan försvaret och gruvbolagen Northland resources har befästs i ett avtal som sträcker sig över tio år. Malmen ska lastas i containrar och föras ombord med truckar.

Utskeppning även via Luleå
Det Northland resources bidrar med är medel för investeringar i att förstärka golvet på Herkulesplanen för att kunna maximera lasten. Företaget har haft planer på att skeppa malmen från Narvik, men med den nya transportlösningen blir också Luleå aktuell som utskeppningshamn.

- Vi i Norrbotten har alltid legat långt framme i utvecklingen av gruvnäringen. Nu kommer nästa steg och det är inget mindre än en transportrevolution vi ser här, säger Klas Teräs, ordförande i Gruvriksstämman.

Försvaret ser uppgörelsen som en stor vinst, inte minst genom att sex Herculesplan, som just nu står oanvända på en undanskymd landningsbana på flygvapnets Vidselbas, kommer i bruk igen.

Artikelbild

| Pajala flygplats. Foto: Magnus PehrssonFOTO: Magnus Pehrsson

- För oss är det viktigt att samarbeta med det civila samhället, inte minst nu när vi ska locka unga människor att söka sig till oss, säger Antoniette Lentäjä Flygare, civil och militär transportansvarig vid Högkvarteret.

Nyanställningar
Hon tillägger att man nu går ut i annonser för att rekrytera fler piloter. Även Northland resources ämnar anställa.

Artikelbild

- Vi behöver till en början gamla hederliga skyfflare. Men på sikt ska naturligtvis hanteringen automatiseras, säger Kaivos.

Förutom att Northland resources ska frakta malm till utskeppningshamnarna i Luleå och Narvik utreds också direkttransporter till stålföretag i Kina och Japan.

- Här finns också möjligheter att ta passagerare. Vi har kontaktat några resebolag som är eld och lågor över möjligheterna till direktflyg från Norrbotten, säger Lentäjä Flygare.