Under tisdagen sänktes den tillåtna vikten för de fordon som färdas ut i på isvägarna i skärgården till fyra ton.

- Vi vill inte ha ut några lastbilar, säger Niklas Öhman, tekniska förvaltningen.

De jobbar just nu febrilt för att förlänga säsongen för de som vill ta sig ut till öarna. Men de ser mörkt ut för dem som tänkte ta sig en tur till helgen.

Artikelbild

- Kanske, kanske över helgen. Många frågar om påsken, men det ser jag aldrig. Det finns ingen chans, säger Niklas Öhman.

- Isen är ju jättetjock, men det är landfästena som släpper. Nu försöker de motverka det genom att lägga ut sågspån. Men det är svårt att slåss mot solen.

Även isbanan runt centrala Luleå sjunger på sista versen.

- Bärigheten finns, men däremot är ytan för skridskoåkarna helt bort. Ytan är som mjukost, säger Jan Blomqvist, tekniska förvaltningen.

Artikelbild

| Stopp för lastbil - men spark går bra. Isvägarna sjunger på sista versen för den här säsongen. I skärgården är vägarna nedsatta till fyra ton. <_Bildtext Fotobyline>foto: pär bäckström</_Bildtext Fotobyline>

- Men det går ju bra att promenera så vi håller ut. Vi har börjat plocka ihop vindskydd så att vi inte ska bli överraskade.

Hur länge kan banan hållas öppen?

- Vi ska i alla fall hålla ut över helgen som kommer. Sen får vi se hur det ser ut. Vi får ta det från dag till dag. Börjar det blåsa samtidigt som det är den här värmen, då går det fort.