Det var inget skämt och totalbranden där räddningstjänsten inte kunde göra annat än att se på när maskinhallen och panncentralen på 840 respektive 324 kvadratmeter brann ned till grunden, skulle ge mångåriga konsekvenser för Olavi Klemettilä.

Länsförsäkringar ville inte ersätta skadorna efter branden.

De anklagade honom för att ha anlitat en kriminell person för att tända eld på byggnaderna. De ansåg också att han inte efter branden skyddat bottenplattorna på ett önskvärt sätt.

Artikelbild

"Ett skutt framåt"
Nu tio år senare har fallet behandlats i samtliga rättsinstanser och i går kom hovrättens dom.

Olavi Klemettilä fick rätt.

Länsförsäkringar Norrbotten ska "omedelbart" betala 19 miljoner kronor till Olavi Klemettilä som "förskott på skadeersättning" för återbyggnad av de två nedbrunna hallarna, deras betongplattor och plintar.

Länsförsäkringar ska också betala för förstörd lös egendom med ytterligare 300 000 kronor utöver de utbetalade 600 000 kronorna samt betala ersättning för Olavi Klemettiläs rättegångskostnader.

Artikelbild

| ...och efter tio års kamp ger nu hovrätten Klemettilä rätt till 19 miljoner kronor i ersättning från Länsförsäkringar.FOTO: Linda Danhall

- Det känns bra, som ett skutt framåt. Men jag vågar inte tro någonting. Luntan med papper från dessa tio år är enorm och likaså mina advokatkostnader, vi får se om det är slut nu, säger Olavi Klemettilä.

Överväger överklagan
Det är det nog inte.

Länsförsäkringar överväger att överklaga.

- Vi gick in i en hovrättsförhandling med en helt annan inställning än vad hovrätten nu har dömt. Jag räknar med att överklaga, men sedan bygger det på om vi får prövningstillstånd i Högsta domstolen, säger Ulf Lundberg, försäkringsjurist vid Länsförsäkringar.

Överklagan ska vara inlämnad senast den 6 maj.

- Vi får kanske begära anstånd för att formulera överklagan. Det här rör hela branschens försäkringsvillkor då hovrätten har dömt ut ersättning i förskott. Våra försäkringsvillkor överensstämmer med gällande villkor och det innefattar inte att betala i förskott, säger Ulf Lundberg.

Enligt rutinerna utgår ersättning vid uppvisande av fakturor för kostnader för återuppförande.

Livet förändrat
För Olavi Klemettilä har livet efter branden förändrats.

- Jag är nu en gammal gubbe på över 70 år. Jag blir orolig när jag tänker på att vi har ett system som kan göra familjer till socialfall. Jag har tappat förtroendet för samhället och rättsväsendet.

För honom står det klart att livsdrömmen gått i kras. Hallarna och verksamheten hade han byggt upp själv och tanken var att utveckla eftersom.

- Vi flyttade till Säivis för att bo där resten av våra liv. Jag skulle ägna mig åt min hobby med maskinverksamhet. Det var mitt livsverk. Så blev det inte, säger Olavi Klemettilä.