Åtta personer ur Hells Angels organisation är nyligen dömda av domstol. Sju av dem sitter just nu fängelse.

Utpressening
Fyra större händelser har gjort att polisen lyckats gripa männen och som domstolen sedan har lagfört.

Första händelsen utspelades i Piteå i oktober förra året då en ung man från Piteå pressades på 50 000 kronor. Ungefär vid samma tidpunkt utspelades en liknande händelse i Kalix.

Artikelbild

| Kent Nilsson.

Tre personer, Kristian Nikkinen, Hells Angels, Joacim Johansson och Johan Forsberg, båda Red and white crew, döms för grovt övergrepp i rättssak, grov utpressning och försök till grov utpressning till långa fängelsestraff.

Den 11 januari i år tvingades en 25-årig man att betala 4 000 kronor, bland annat under knivhot och slag i ansiktet. Robert Johansson, Red and white crew, dömdes av tingsrätten till två års fängelse för bland annat grov utpressning.

Senaste i raden är Johnny Nilsson, 29, medlem i Red and white crew, som dömdes till två år och tre månaders fängelse för bland annat grovt övergrepp i rättssak.

Brandskattat
Brotten som männen har begått är att de med hot om våld har pressat personer på pengar och hotat personer till tystnad inför rättegångar. Gemensamt i samtliga fall är att gärningsmännen påvisat sin tillhörighet till Hells Angels.

Artikelbild

Kristian Nikkinen, Hells Angels, dömdes av Hovrätten till två år och nio månaders fängelse.

Att Hells Angels i Luleå är brandskattat beror delvis på att en HA-avdelning, enligt rikskriminalen, måste innehålla minst fem medlemmar. Just nu är det bara fyra fullvärdiga medlemmar som inte är frihetsberövade.