Det är svårt att veta vad man ska vänta sig av ett möte med Kikki Danielsson. Skriverierna och skvallret ligger som drivor längs hennes väg. På nya skivan "Första dagen på resten av mitt liv" sjunger hon med klar och pigg stämma om åldrande, skandaler och sorg.

När hon till sist, 40 minuter försenad, kliver in genom dörren och lite försynt presenterar sig är det svårt att förstå att rösten på skivan tillhör denna ganska blyga och eftertänksamma person. Men bilden av Kikki är svårtydd. Å ena sidan en hyllad artist och å den andra en stjärna på dekis.

Talande titel

Titeln på skivan är på många sätt signifikant för Kikki Danielsson. Den är utlämnande och bjuder in till spekulation. Själv säger hon att den handlar mycket om att gå vidare efter en stor sorg.

Sulo gav energi

Majoriteten av låtarna är skrivna av Sören "Sulo" Karlsson, sångare i avsomnade rockbandet Diamond Dogs. Den något omaka duon träffades under en inspelning av tv-programmet "Så ska det låta" 2009 och deras samarbete har sedan dess utvecklats stadigt. Kikki Danielsson säger att Sulo varit en helt avgörande orsak till att hon nu släpper sitt första soloalbum på 18 år.

Engagerade musiker

Halva skivan är inspelad i Stockholm och halva uppe i Kikki Danielsson hemtrakter i Hälsingland. Arbetet beskriver hon som lustfyllt, mycket tack vare engagerade musiker.