Vid 12-tiden på torsdagen promenerade en kvinna med sina två hundar vid Skurholmsfjärden på västra Skurholmen. Hundarna som sprang lösa fick syn på två änder och jagade efter dem ut på isen. Det skulle de inte ha gjort. Isen brast och hundarna som kämpade i det iskalla vattnet tog sig inte upp.

 -Kvinnan skrek efter hundarna, men de kom inte upp ur vaken. Då hoppade hon själv i och räddade dem, berättar Petri Stoor, som vittnade händelsen från andra sidan fjärden.

Svaga isar
En man ringde efter räddningstjänst och boende i närheten tog med sig en kanot ut på isen för att hjälpa kvinnan. Historien slutade lyckligt, kvinnan lyfte upp hundarna ur vaken och tog sig sedan själv upp på egen hand.

Artikelbild

| "Isarna i Norrbotten är svaga", säger Kaj Nyström, befäl hos räddningstjänsten.<_Bildtext Fotobyline>Foto: Maria Ekman</_Bildtext Fotobyline>

 -Kvinnan bodde i närheten och behövde ingen ambulans, säger Kaj Nyström, inre befäl hos räddningstjänsten, som nu går ut med en varning.

 -Isarna i Norrbotten är svaga. Det gäller även i fjällen.

Om något liknande händer igen vill räddningstjänsten att man iakttar stor försiktighet och inte hastar sig ut på isarna utan att tänka sig för.

 -Man ska försöka få hjälp. Men jag förstår hur hon tänkte, hunden är ju ens bästa vän, säger Kaj Nyström.